Підтримати нас

Як купити путівку, щоб не жалкувати

Автор статті
16 липня 2016 11:00
737
Поширити:

Більшість людей  планує власний відпочинок. І дехто доручає цю важливу справу  турагентствам. Як зробити так, аби відпустка запам’яталась лише приємними спогадами? Про це нам розповіла юрист громадської приймальні Херсонського обласного Фонду милосердя та здоров’я Олена Старюк.

Отже, на що варто звернути особливу увагу. По-перше, придбана вами путівка – це документ. І в ній чітко повинні прописати конкретні умови подорожі, її роздрібна ціна та порядок оплати. Також на неї мають письмово оформити договір купівлі-продажу.

– Майте на увазі, що в договорі має бути чітко відображена вичерпна інформація про: турагенство чи туроператора, самого туриста, дата і час закінчення подорожі. Окрім цього, мають бути вказані програма перебування і маршрут подорожі, правила в’їзду в країну і перебування там, про звичаї місцевого населення, релігійні обряди, святині, пам’ятки природи, історії, культури та інші об’єкти туристичного показу, що перебувають під особливою охороною, стан навколишнього природного середовища. Також вам мають повідомити про особливості подорожей і можливі небезпеки, з якими ви можете зустрітися, порядок зустрічі, проводів і супроводу туристів, – розповідає Олена Старюк.

Перед тим, як ставити підпис у договорі, зверніть увагу ще на кілька пунктів. Це права, обов’язки та відповідальність сторін і термін інформування туриста про те, що подорож не відбудеться з тієї чи іншої причини.

Турист має право вимагати від туроператора або турагента надання йому всіх послуг, що входять у тур, незалежно від того, ким ці послуги надаються. Єдиною причиною відмови можуть стати реальні форс-мажори. Наприклад, природні катаклізми.

Дочитайте договір до умов зміни і розірвання договору, порядок врегулювання суперечок, що виникли у зв’язку з цим, та відшкодування збитків сторін. І як саме та в які терміни ви зможете пред’явити будь-які претензії.

Варто сказати і кілька слів про страхування. Якщо законодавство країни, в яку ви вирушаєте, вимагає страхування туристів від раптових захворювань чи нещасних випадків, то турагентсво має це зробити.

Страховий поліс повинен передбачати: оплату медичної допомоги туристам, відшкодування їх витрат при настанні страхового випадку безпосередньо в країні тимчасового перебування. Поліс оформлюється двома мовами, одна з яких – державна в тій країні, куди збираєтеся на відпочинок.

Є ще кілька нюансів, про які не варто забувати туристам. Як відпочивальник, так і агентство мають, право вимагати змін чи взагалі розірвати договір. Для цього мають бути істотні причини:  погіршення умов та зміна термінів подорожі, недобір зазначеної в договорі мінімальної кількості туристів у групі, зростання транспортних тарифів, введення нових або підвищення діючих ставок податків і зборів, різка зміна курсу національних валют.

Також бажано, щоб у договорі передбачили порядок утримання у випадку невидачі візи туристу. Бо ані турагент, ані туроператор не несуть відповідальності за неможливість отримання клієнтом візи.

Щасливої подорожі!

P.S. Громадська приймальня Херсонського обласного Фонду милосердя та здоров’я працює за адресою: Херсон, вул. Фрунзе, 2, оф. 19. Дні прийому: вівторок, четвер з 10.00 до 15.00. Попередній запис за тел. (0552) 49 60 03. Приймальня працює в рамках проекту “Посилення правових можливостей вразливих груп населення в суспільстві у захисті їх прав”, який здійснюється УГСПЛ за фінансової підтримки SIDA.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ