Підтримати нас

Як евакуюватися разом з домашніми улюбленцями

Vgoru
Автор статті
09 травня 2022 15:00
2,301
Поширити:

Через окупацію та бойові дії чимало херсонців  міркують про переїзд до вільних від ворога регіонів, або навіть за кордон. Багато з них, попри ризик для життя, все ж таки залишаються вдома, бо хвилюються за своїх чотирилапих підопічних.

Журналісти Вгору зібрали поради з різних інтернет-джерел щодо евакуації з тваринами. Це рекомендації волонтерів, ветеринарів і людей, які поділилися власним досвідом.

Що рекомендується мати з собою

Варто взяти документи на вашого хвостатого підопічного, якщо вони є, і ветеринарний паспорт.

Для перевезення кота чи маленької собаки необхідно мати переноску. Вона може бути у вигляді контейнера чи сумки, але обов'язково повинна мати абсорбівне дно. У переносці тварині буде зручніше, ніж на руках, і вона почуватиметься більш спокійно. Переноску можна зробити й власноруч. Наприклад зі звичайного харчового контейнера великого розміру, який щільно закривається.

У ньому по боках потрібно вирізати кілька отворів для повітря. Щоб тварина не поранилася об гострі краї, варто обклеїти їх скотчем. Замість ручок, контейнер треба перев'язати мотузкою так, щоб зручно було тримати в руках, і щоб він не перекошувався під час ходи.

Щоб переноска не протікала, за устілку можна використовувати абсорбуючі пелюшки чи клейонку з підстилкою. Можна придбати й памперси для тварин, або дитячі, що підходять за розміром.

Як для собак, так і для котів, у дорозі знадобляться нашийники або шлейки та повідець, щоб тварину можна було вигуляти, і бути впевненими, що вона не втече і не загубиться. Але, про всяк випадок, на тварину треба надіти адресник, або написати на  нашийнику ваші контакти.

Для великих і середніх собак обов'язково потрібні намордники.

Зважаючи на те, що дорога може бути довгою, варто мати з собою запас сухого корму і води на кілька днів та мисочки. Також можна взяти й кілька пакетиків вологого корму, особливо якщо ваш хвостик мало п'є. Це допоможе відновити баланс рідини в організмі.

Як заспокоїти  улюбленця

Будь-яка поїздка може бути для тварини неабияким стресом. Що вже казати про евакуацію в теперішніх умовах, коли ситуація швидко змінюється від відносно спокійної до небезпечної. До того ж тварини добре відчувають стан  господарів, і ваше хвилювання  може їм передатися. Для створення більш спокійної атмосфери в дорозі, покладіть у переноску підстилку чи ковдрочку зі знайомим запахом та улюблену іграшку вашого котика чи песика. Намагайтеся розмовляти зі своїми улюбленцями спокійно, підтримуйте тактильний контакт: гладьте, чухайте за вушком та інше. Можете час від часу давати йому улюблені ласощі, не забувайте регулярно напувати.

Якщо ж тварина все ж таки дуже нервує, за рекомендаціями фахівців Київського зоопарку, щодо захисту тварин від стресу під час обстрілів чи бомбардування, можна застосувати ветеринарні заспокійливі препарати, або за їхньої відсутності, препарати зі звичайної аптеки:

• Гебапентин (10-30 мл на 1 кг ваги тварини);

• Гідазепам (таблетку 0,05 г для великого собаки, таблетку 0,02 г – для середнього, ¼ таблетки 0,02 г – для кішки або малого собаки, як чихуахуа);

• Корвалтаб (1 таблетка на кожні 10 кг ваги тварини);

• Корвалол (1 крапля на кожен кг ваги тварини).

Більше рекомендацій щодо захисту тварин від стресу через обстріли та бомбардування - за посиланням: https://cutt.ly/fG6uU5n 

Але до застосовування будь-яких ліків для вашого чотирилапого друга необхідно завчасно проконсультуватися з ветеринаром.

Умови перетину кордону для тварин

Нині правила вивозу тварин за кордон значно спростили. Багато країн ЄС готові прийняти хвостатих біженців навіть без щеплень і документів, за умови заповнення власниками відповідної форми – заяви.

Наприклад, для в'їзду до Польщі, власник тварини, яка не вакцинована, або в неї немає мікрочипа чи документів, має два варіанти для перетину кордону.

Перший – за можливості вказати конкретну адресу місця перебування тварини в Польщі (родина, друзі, готель).

Інформація про це місце перебування передається відповідному повітовому (районному) ветеринарному лікарю, який здійснює такі заходи:

  • ідентифікація тварини (чипування в разі його відсутності);

  • вакцинація проти сказу (якщо немає щеплення у тварини);

  • дослідження для визначення титру антитіл до збудника сказу.

Після отримання результатів дослідження на тварину видаються документи, що підтверджують виконання зазначених вимог.

Другий - якщо немає можливості вказати адресу місця перебування тварини в Польщі.

Після заповнення декларації (заяви), офіційний ветеринарний лікар проведе маркування і щеплення тварини в місці тимчасового перебування тварини після перетину кордону.

Витрати, пов’язані з вищезазначеними діями, покриваються з держбюджету Польщі.

Для тваринок віком 8 місяців вимагається тільки заповнена заявка. Інші види домашніх тварин (гризуни, кролики, земноводні, рептилії, безхребетні, декоративні водні тварини) тимчасово звільняються від отримання дозволу Головного ветеринарного лікаря Республіки Польщі.

У випадку перетину кордонів з іншими країнами, рекомендується заздалегідь з’ясувати, які там вимоги та підготувати необхідні документи, щоб убезпечити себе та тваринку від зайвих неприємностей та стресів.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ