Підтримати нас

Як «Дубки» знову стали парком

Автор статті
20 листопада 2013 07:37
1,767
Поширити:

До редакції газети “Вгору” мало не щотижня телефонують люди: “Наш сквер віддали під автостоянку!”, “У нашому дворі невідомі ставлять паркан!”, “У нашому Придніпровському парку вирубують дерева – допоможіть!” Допомагаємо, як можемо, – проводимо розслідування, пишемо статті, запити до органів влади, виводимо на чисту воду загарбників, називаємо по іменах... Але з досвіду знаємо: без активності самих громадян допомогти справі важко. Для тих, хто готовий захищати свій парк, свій двір, свій сквер, ми сьогодні ще раз розповімо, як херсонці рятували і – врятували! – дубовий гай біля автовокзалу, любовно названий народом “Дубки”.  

Після 4-х років боротьби дубовий гай, нарешті, занесено до списку парків та скверів Херсона під назвою “Парк “Ювілейний” і, відповідно до закону, вирубувати дерева і забудовувати цю територію – не можна.

Сталася ця довгоочікувана подія 30 серпня нинішнього року, коли сесія міськради прийняла “Концепцію розвитку парків та скверів Херсона”.

Цю концепцію ще у 2011 році розробили і запропонували міськраді громадські організації, але ... знадобилося іще 2 роки, щоб переконати більшість депутатів проголосувати за цей документ, який передбачає збереження, відновлення і розвиток зелених зон міста. І це – грандіозна спільна перемога городян над дерибанщиками міської землі. Про те, що депутати мають намір віддати під вирубку 5 га дубового гаю за автовокзалом, вперше забила тривогу газета “Вгору” в статті "Піклувальники щось приховують" (10/11/2007).

А 13 жовтня 2009 р. 40 депутатів Херсонської міської ради дійсно дали дозвіл на розробку проекту забудови нового торгово-розважального комплексу на території “Дубків” донецькій фірмі “Амстор”.

“Вгору” тоді писала: “Віддали за смішну ціну – всього лише 500 тисяч гривень, у той час, як місцеві бізнесмени пропонували 18 000 000”

(статті “Чорна” сесія міськвиконкому”, 23/04/2009, “Нас ще раз обібрали”, 15/10/2009, “Завдання для депутата: що більше 500 тисяч або 18 мільйонів?”, 29/10/09, “У пошуках депутатської совісті”, 26/11/09, “Над гаєм нависла сокира”, 25/12/09 ).

Так почалася кампанія “За Дубки”.

Щоб врятувати – ночували у гаю

Найважчими були весна і літо 2010 року, коли дубовий гай могли просто знищити за одну ніч. А адже це єдиний парк у Таврійському і Північному мікрорайонах міста, де проживає близько 100 тисяч людей. Щоб екологічна обстановка в цих спальних районах була хоча б нормальною, там за державними нормами потрібно засадити деревами ще не менше 67 га, а не викорчовувати останні!

Небайдужі журналісти ще раніше створили діалогову групу “Архітектурне та естетичне обличчя Херсона” (координатор Людмила Ямщикова, ГО “Центр соціального партнерства”) запросили до діалогу про “Дубки” і громадських лідерів, і депутатів, і чиновників, і вчених, і журналістів. Групу підтримала херсонська коаліція Громадянської Асамблеї України, до якої входить 16 найактивніших громадських організацій області (координатор 2009-2011 р.р. Ганна Парфьонова, ГО “Розвиток”).

Це була безпрецедентна кампанія за кількістю учасників і різноманітністю застосовуваних технік тиску на владу. Вперше в Херсоні були задіяні ресурси не тільки громадських організацій, але й ОСББ, 3-х партій, учених, органів самоорганізації населення, здебільшого місцевих ЗМІ.

Згадує Людмила Ямщикова: “З самого початку ми створили потужне інформаційне поле – це і система обміну інформацією між нами, ініціаторами і координаторами, і блог, і газети, радіо, телебачення, і листи до чиновників, і візити на сесії міськради. Інтернет з його соціальними мережами був потужно задіяний із самого початку”.

Газета “Вгору” також забезпечувала безперервну інформаційну хвилю – протягом кампанії в газеті вийшло понад 20 публікацій!

На жаль, в одній статті неможливо назвати всі організації і людей, які координували різні частини кампанії. Величезну дослідницьку та аналітичну робот у зробили Дементій Білий і Галина Бахматова з обласного Комітету виборців України, Олександр Мошнягул з “Причорноморського центру політичних досліджень”. Терпляче і твердо вели переговори з депутатами Ганна Парфьонова, Артем Петкевич з ГО “Ліга -Про”.

Ольга Безкоровайна з “Комітету солдатських матерів” переконувала сусідів депутатів міськради вплинути на них по-свійськи, щоб не віддавали “Дубки” під сокиру. Людмила Ямщикова та Галина Бахматова кілька днів невтомно розклеювали по місту звернення до городян із закликами вийти на суботники і пікети, а Артем Петкевич за свої гроші найняв їм на допомогу ще й бригаду розклеювачів.

Лідери громадських організацій та інтернет-мереж скликали на суботник не тільки колег, а й родичів, сусідів, особливо ефективно спрацювали “Велофорум Херсона”, Херсонська міська громадська організація “Безпосереднє Народовладдя” (голова Лариса Щепьоткіна ), міська дитяча екологічна організація “Ластівка” (голова Лариса Василенко).

Міський центр молодіжних ініціатив “Тотем” розробив символіку кампанії, активісти зібрали гроші, виготовили значки з символікою, за якими учасників кампанії упізнавали городяни і – приєднувалися до боротьби за порятунок “Дубків”.

Відомий херсонський правозахисник, постійний автор “Вгору” Сергій Дяченко за допомогою запиту від газети добув важливий архівний документ про те, що ще в 1967 році “Дубкам” було присвоєно статус парку з назвою “Ювілейний”.

04s

Він же запросив в кампанію архітекторів, екологів аграрного університету. А радіожурналіст обласного проводового радіо Ірина Євстаф’єва запросила експертів із заповідника “Асканія-Нова”, з Національної Академії Наук України, які провели обстеження дубового гаю. Веніамін Тихонов, доцент кафедри ботаніки Херсонського педагогічного інституту, зараз пенсіонер, познайомив громадськість з історією дубового гаю. Виявилося, що це не просто санітарно-захисна зона, а унікальний науковий експеримент зі створення дубових насаджень у степовій зоні. (Стаття “Над гаєм нависла сокира”, від 25/12/09)  

Депутат міської ради Херсона від БЮТ Віталій Богданов і депутат Верховної ради від БЮТ Олеся Оробець написали безліч запитів до різних інстанцій, що дало можливість добути унікальні документи, які отримати іншим шляхом виявилося неможливим.

Журналісти та громадські діячі ходили на всі сесії міськради і фіксували всі обговорення долі “Дубків”, результати голосування, а потім оприлюднювали і друкували у своїх ЗМІ .

І коли журналістка з обласної ТРК “Скіфія” Оксана Шорник показала на екрані (відео додається), Ірина Євстаф’єва (програма “Дивосвіт ” обласного Проводового радіо ) і Наталія Мельникова (“Радіо“Софія”) озвучили по радіо, а газета “Вгору” розповіла на своїх сторінках, як намагаються маніпулювати громадською думкою депутати з фр акції Партії Регіонів, –рядові члени ПР, захисники Дубового гаю, на знак протесту почали відсилати партійні квитки Віктору Януковичу.

Патріоти Херсона виконали величезну роботу: вивчили історію Дубового гаю, яка за архівними документами виявилася парком “Ювілейний” – у ньому, відповідно до закону, взагалі не можна нічого будувати. Відомий в Україні еколог, журналіст-розслідувач і автор газети “Вгору” Михайло Підгайний та архітектор Михайло Вустянський за допомогою співробітника АН України Юрія Клименка організували інвентаризацію усіх дерев у парку.

Активісти зібрали понад 800 підписів херсонців під зверненням до депутатів міськради з вимогою “скасувати рішення про дозвіл на виготовлення проектної документації на експлуатацію земельної ділянки на території Дубового гаю в парку ім. 50-річчя СРСР (парк “Ювілейний”) донецькій фірмі“Амстор”.

А мер Сальдо – проти...

Секретар міської ради Юрій Погребний допоміг організувати зустріч лідерів кампанії з керівниками депутатських фракцій. Діалог був бурхливим, але продуктивним: лідери 3-х фракцій – комуністів, НУНС і БЮТ одразу ж підтримали громадських лідерів та пообіцяли винести питання про “Дубки” на найближчу сесію. Активісти підготували і вручили депутатам інформаційні пакети, а також підготовлений ними проект рішення по Дубовому гаю з усіма висновками і пропозиціями.

Лідер фракції БЮТ Володимир Ніколаєнко і лідер фракції КПУ Алла Бєліченко винесли на порядок денний питання про повторний розгляд питання, який був проголосований 13 жовтня 2009, про долю Дубового гаю. Із 65 присутніх депутатів проголосували “за” внесення цього питання до порядку денного – 25, “проти” – 4, “утрималися” – 3, не голосували – 33.

Чиновники намагалися довести: в “Дубках” немає ніякого парку, це всього лише санітарно-захисна зона. А в деяких херсонських виданнях тут же з’явилися явно замовні публікації, що нібито територія, передана “Амстору” в оренду, засмічена, на ділянці багато відкритих колодязів, а дерева сохнуть, уражені вірусами і грибками, і їх просто необхідно викорчувати, щоб зараза не поширювалася. Це була відверта брехня, яку спростували вчені-екологи!

Під тиском громадськості тодішній губернатор Анатолій Гриценко розпорядився припинити видачу дозвільних документів на будівництво ТРЦ. А обласні управління екології та санепідемслужби відкликали свої погодження щодо будівництва ТРЦ на території “Дубків”. А коли Володимир Сальдо (тодішній мер міста) на черговій сесії наполягав на тому, щоб дати “Амстор” “добро” на будівництво, його не підтримали навіть деякі однопартійці, в результаті – не вистачило голосів. Проте мер, за підтримки “соратників”, бере технічну перерву і “проводить роботу з відступниками”. Потім, посилаючись на збої в системі для голосування, знову пропонує розглянути це питання і – домагається свого ...

Депутати – прихильники збереження дубового гаю – звернулися до прокуратури.

Загострення пристрастей

У відповідь Діалогова група ініціювала громадські слухання щодо долі парку “Ювілейний”. Це були перші і єдині в Херсоні громадські слухання з ініціативи громадян – згідно з процедурою, прописаною в статуті міста Херсона.

Чиновники застосували свої звичайні хитрощі: оголошення про місце та дату слухань, в порушення Закону, було надруковано в комунальній газеті буквально за лічені дні до їх початку. Підготовкою та проведенням громадських слухань керувала старший викладач кафедри держуправління та місцевого самоврядування ХНТУ, депутат обласної ради Лариса Оленківська.

Побоюючись, що влада, як це не раз вже траплялося, приведе на слухання “своїх” людей і прийме потрібне їй рішення, активісти продумали кожен крок, спланували попереджувальні дії. Захисники “Дубків ” прийшли задовго до початку, їх було так багато, що дехто стояв у проходах.

Виглядало болюче абсурдним, як виконуючий обов’язки головного архітектора міста намагався довести всім присутнім, що парк «Ювілейний» насправді зовсім не парк, що його можна законно забудовувати, й тим залишити взагалі без зелених насаджень майже третину мешканців міста. У результаті була прийнята резолюція з вимогою до депутатів міськради: скасувати рішення про будівництво торговельно-розважального центру в дубовому гаю, а парк “Ювілейний” – упорядкувати . “За” –301, “проти ” – 18; “ утрималися ” – 0 .
Але й після цього з 49 депутатів за збереження Дубків” проголосували лише 22.

І прокурор депутатам – не указ

Навіть протест прокурора міста Херсона депутати проігнорували і відхилили. Міська прокуратура звернулася до суду, вимагаючи скасувати рішення депутатів про забудову парку, і в квітні 2011 року виграла процес.
Проте міська влада, як і раніше, намагалася “по шматочках” роздати під забудову і “Дубки”, й інші парки та сквери (спроба побудувати в парку ім. Леніна “Макдональдс” – тільки один епізод із багатьох).

Громадські діячі, архітектори, краєзнавці та просто активні городяни постійно відстежують підступи депутатів, які, всупереч закону, знову і знову прагнуть “відхопити” ще шматок або хоча б шматочок від зелених зон міста. У 2011-му на базі “Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень” громадські працівники розробляють “Концепціюрозвитку міських парків і скверів” і передають її владі на затвердження. Ситуація парадоксальна: херсонці змушені об’єднатися і захищати місто від своїх обранців і чиновників, що живуть за їх рахунок. А ті – кладуть Концепцію “під сукно”.

Парк «Ювілейний» – «загубили» ...

Ще 3 роки переговорів, запитів, протестів, виступів ЗМІ – і в 2013 -му році “Концепцію розвитку парків та скверів” винесли, нарешті, на розгляд депутатів. До проекту рішення додавався оновлений перелік міських парків і скверів. Але, на подив громадських працівників і журналістів, парку “Ювілейний” у ньому не було!

Дубовий гай – 5 га ! – із незрозумілих причин з документів безслідно зник. Вона не значилася ні під яким “соусом”: ні як парк, ні як сквер, ні навіть як санітарно-захисна зона! (Чи не дивно: “зацікавлений” мер давно покинув своє крісло, херсонці обрали нових депутатів, а діброва знову під загрозою знищення !)

... І знайшли!

Тільки завдяки пильності громадськості та депутатам – учасникам кампанії “За Дубки”, за наполяганням депутата Володимира Миколаєнка “Ювілейний” знову був внесений до переліку парків і на сесії 30 серпня депутати і проголосували за доопрацьовану Концепцію.

“Але ми не спокушаємося і не розслабляємося, – говорить Сергій Дяченко, член діалогової групи “Архітектурне та естетичне обличчя Херсона”, – а продовжуємо уважно стежити за підготовкою рішень міськради. Якщо хочеш зберегти своє місто, свої сквери і парки, інакше – ніяк”.

P.S. На жаль, в одній газетній статті неможливо описати всі подробиці боротьби за 5 га парку “Ювілейний”. Але завдяки Людмилі Ямщиковій, із самого початку кампанії був створений блог “Архітектурне та естетичне обличчя Херсона”, у ньому є мітка “Дубовий гай”, за якою можна знайти всі документи і відновити всі події кампанії в хронологічному порядку.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ