Підтримати нас

Як достукатися до чиновників

Автор статті
21 вересня 2016 11:01
1,530
Поширити:

Якщо у людини виникає проблема, то вона різними способами намагається достукатися до людей, які цю проблему мають вирішувати.

Що ж робити, якщо питання мають вирішити чиновники? Можна ходити на особисті прийоми та висиджувати довжелезні черги у тісних і задушливих коридорах. Але українське законодавство передбачило ще один дієвий спосіб – писати посадовцям листи. Проте, аби отримати відповідь, ви маєте правильно оформити своє звернення.

У ньому ви маєте вказати власне прізвище, ім’я, по-батькові, місце проживання та чітко виписати, що саме ви хочете отримати від чиновника.

Наприкінці листа не забудьте поставити підпис та дату. І пам’ятайте: якщо ви неправильно оформили звернення, то протягом 10 днів вам його повернуть із зазначенням допущених помилок.

Якщо ж у листі ви взагалі не вказали місце проживання, прізвище чи не поставили підпис, то і відповіді не чекайте. Подібні листи законом визнаються анонімними і розгляду не підлягають.

Ось ви написали звернення, вклали у конверт і відправили. А листоноша доправив його до потрібної інстанції. Що далі? Рішення по вашому листу мають прийняти не пізніше 15 діб із дня його отримання і надати вам відповідь. Якщо ваші питання треба вивчити додатково, то термін розгляду можуть збільшити до місяця. Якщо ж і в цей термін чиновники вкластися не зможуть, то вас про це мають повідомити додатково. І тоді відповідь вам мають дати не пізніше, ніж за 45 діб.

Усі ці правила єдині для усіх громадян України. У тому числі, і для переселенців. Якщо ви переселенець і вам потрібно вирішити питання щодо соціальних виплат, то сміливо просіть розглянути ваше звернення у скорочений термін – якомога швидше і невідкладно. Розгляд усіх ваших звернень – безкоштовний.

Власне звернення ви можете особисто віднести до потрібної інстанції. Тоді важливий момент – звернення ви складаєте у двох примірниках. Коли їх зареєструють, один примірник ви залишаєте у канцелярії, а інший залишається у вас на руках. Це доказ того, що ви взагалі звертались. Тому на ньому також мають вказати вхідний номер та прізвище особи, яка реєструвала звернення. Якщо ж посадова особа відмовляється прийняти і зареєструвати заяву, слід надіслати її рекомендованим листом із повідомленням про вручення. І зберігайте поштову квитанцію та листівку-повідомлення про вручення листа адресату. У подальшому вони можуть знадобитися в суді як доказ.

P.S. Юридичну консультацію переселенці можуть отримати за адресою: м. Херсон, вул. Фрунзе, 2, офіс 19. Дні прийому: вівторок, четвер з 10.00 до 15.00. Попередній запис за тел. (0552) 49 60 03.

За психологічною допомогою можна звертатися до психолога Андрія Калити за адресою: м. Херсон, вул. Перекопська, 3, тел. 050-418-10-01.

Публікація підготовлена в рамках проекту "Будуємо Херсонщину разом" за підтримки Black Sea Trust і німецького Фонду Маршалла. Думки авторівпублікаційне обов'язково збігаються з точкою зору Black Sea Trust, німецькогоФонду Маршалла або їх партнерів.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ