Підтримати нас

Як боролися з холерою в Херсоні

Автор статті
10 лютого 2021 07:00
1,308
Поширити:

Різні епідемії спалахували в Херсоні наприкінці XVIII - початку XX століття. Але однією з найстрашніших вважалася холера, яка щороку наводила жах на санітарну комісію, лікарів та обивателів. Тільки спільними зусиллями комісії, поліції та міської управи вдавалося побороти цю хворобу.

У 1911 році для запобігання цій інфекції організували низку заходів. Насамперед місцева влада ініціювала постачання водопровідної фільтрованої води. Для цього у різних куточках міста її роздавали безоплатно, щоб городяни не користувалися ресурсами Дніпра та Кошової. У декількох пунктах міста та навколишніх хуторах  встановили обладнання для кип’ятіння води, відкриті лавки для продажу недорого чаю з цукром. Навіть на портовій території відкрили 2 пункти, де кожен міг отримати охолоджений напій.

Усіх хворих розміщали в інфекційних відділеннях та «холерних бараках» при губернській земській лікарні, за чим слідкувала санітарна інспекція. Також вона займалася перевіркою міських садиб та ринків, заготівлею дезінфекційних засобів, вилученням неякісних харчових продуктів тощо.

Не всі місцеві жителі виконували встановлені правила. Хтось відмовлявся лікуватися, хтось не виконував умов ізоляції, хтось продовжував споживати неякісні харчі.  Херсонці також придумали «універсальний» засіб боротьби з холерою – перцівка. Але це, скоріш за все, просто був спосіб виправдати своє пияцтво. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ