Підтримати нас

Вибори 2020: за кого та як голосуватимемо

Автор статті
20 жовтня 2020 12:00
1,317
Поширити:

Місцеві вибори, які відбудуться 25 жовтня 2020 року, значно відрізняються від місцевих виборів п’ятирічної давнини. 

На це вплинув прийнятий Верховною Радою закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення виборчого законодавства", постанови № 3650 про ліквідацію 490 існуючих районів і створення замість них 136 нових, а також реформа децентралізації, яку уряд примусово завершив, прийнявши перспективні плани усіх областей і створивши замість понад 11 тисяч міських, сільських, селищних рад та ОТГ всього 1469 територіальних громад.

Як голосуватимемо?

У 2015 році Україна обирала на місцевих виборах приблизно 160 тисяч депутатів. Цього ж року, їх кількість значно скоротилася внаслідок зменшення кількості рад після остаточного формування територіальних громад, а також після затвердження нового районування областей. 

Як розповів експерт Херсонської обласної організації Комітету виборців України Володимир Молчанов, уперше на місцевих виборах, до рад (у громадах, які мають понад 10 тисяч виборців) депутатів обиратимуть за пропорційною системою з відкритими списками. Тобто виборці можуть проголосувати не лише за партію, а й за конкретного кандидата від неї.

Для цього всі громади розділено на виборчі округи. Їх може бути (залежно від кількості депутатів у раді) від трьох до чотирнадцяти.

У бюлетені зліва вказана назва партії та її лідер (який проходить у будь-якому випадку, якщо партія набере 5% голосів), а праворуч - номери та імена інших кандидатів від партії в даному окрузі. Виборець має поставити позначку біля назви партії, за яку голосує та, за бажанням, вписати поряд номер кандидата, котрого підтримує з цієї ж партії. Не можна проголосувати за одну партію, а кандидата вибрати з іншої. Цифри бажано вписувати за трафаретом, як на поштових конвертах, але не буде порушенням відхилитися від ліній - головне, щоб число можна було розгледіти.

Якщо не поставити номер кандидата, а лише позначку за партію, це означатиме, що виборець згоден із порядком кандидатів у списку.

Громадська мережа ОПОРА випустила ролик, як правильно заповнювати бюлетень:

 

У населених пунктах, де проживає менше, ніж 10 тисяч виборців, збереглася мажоритарна виборча система до місцевих рад. Її навіть вдосконалили - тепер у кожному окрузі проходитиме не один, а від двох до чотирьох депутатів, отже, менше голосів виборців “пропадатимуть”. На Херсонщині таких рад усього 29 - 8 селищних та 21 сільська.

Виборцям треба просто поставити галочку навпроти одного кандидата, якого вони підтримують, а депутатами стануть ті, хто посів перше, друге, і так далі, місце - залежно від кількості мандатів в окрузі.

Також, за новим Виборчим кодексом, мерів громад з кількістю виборців понад 75 тисяч  (у нашій області це лише Херсон) обиратимуть у два тури. Тобто, якщо жоден з кандидатів не набере більше 50% голосів, то до другого туру, який, скоріше за все, відбуватиметься 15 листопада, вийдуть два лідери. 

Скільки бюлетенів отримуватимуть виборці?

У більшості населених пунктах отримуватимуть по чотири бюлетені.

У Херсоні, а також Кропивницькому, Полтаві і Кривому Розі бюлетенів буде п’ять - тут збережені районні ради в містах, а в Києві - лише два - бо столиця не входить до складу жодної області та району. Херсонці голосуватимуть за мера міста, за список партій до міської ради, обласної ради, районної ради Херсонського району та районної ради у місті (Дніпровського, Корабельного чи Суворовського, в залежності від виборчої адреси).

В інших населених пунктах Херсонської області виборці отримуватимуть такі чотири бюлетені: за міського, сільського чи селищного голову територіальної громади, за списки партій до обласної ради та районної ради, до якої відноситься їх населений пункт, а також бюлетень за список партій чи перелік кандидатів до міської, сільської чи селищної ради. До всіх міських, а також Білозерської, Великоолександрівської, Новотроїцької, Іванівської, Нижньосірогозької, Великолепетиської, Горностаївської, Чаплинської і Каланчацької селищних, Чорнобаївської і Дар’ївської сільських рад це буде “партійний” бюлетень, де партії розташовуватимуться за результатом жеребкування, до решти рад - більш звичний, з переліком прізвищ кандидатів в алфавітному порядку. Нагадаємо, тепер у Херсонській області замість 18 районів лише 5: Херсонський, Каховський, Генічеський, Бериславський та Скадовський.

Усі бюлетені будуть різних кольорів. 

Слід зазначити, що законом передбачається можливість замінити бюлетень на новий, якщо ви заплуталися та зробили неправильні позначки, що є актуальним, зважаючи на їх кількість. Для цього треба буде звернутись до комісії та пройти спеціальну процедуру.

Все це ускладнить роботу виборчих комісій. Адже тепер їм треба порахувати всі голоси спочатку по партіях в усі ради та окремо відділити недійсні бюлетені. А потім порахувати окремо голоси за кожного кандидата, якого підтримали в кожній партії та відділити бюлетені, де виборці обрали лише партію, без вказання кандидата. 

Довідково.

Про всі партії та кандидатів, які балотуються цього року на місцевих виборах по всіх областях, можна дізнатися на спеціальному сайті Центральної виборчої комісії.

Щоб дізнатися свою виборчу адресу, треба зайти в Державний реєстр виборців, у розділі “Пошук дільниці” обрати потрібну область і вписати назву міста або вулиці. Далі шукаєте у таблиці свою адресу і дивитеся адресу приміщення для голосування.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ