Підтримати нас

Всі їздять на міських велосипедах за 1 євро - українка розповіла про життя у Австрії

Автор статті
27 жовтня 2019 11:01
729
Поширити:

Марія Марченко розповідає про ціни на життя в столиці Австрії з власного досвіду.

Пишуть на ресурсі ZIMA.

Переїзд до Відня

Як і практично в будь-яку іншу європейську країну в Австрію можна переїхати двома основними способами: вчитися або працювати. Є програма для фінансово незалежних, для якої потрібен стартовий капітал і яка не дає право працювати, принаймні, перший час.

Щоб переїхати вчитися, потрібна або стипендія, або заощадження, що гарантують вам дохід з розрахунку €900 з копійками на місяць. Це для тих, хто старше 24 років. Трохи менше ця сума для молодих — близько: €6 000 на рік.

Переїхати працювати, по-перше, можна як висококваліфікований працівник. Треба набрати певну кількість балів за встановленою шкалою. Можна виїхати за візою для пошуку роботи (дається на 6 місяців, фінансові вимоги такі ж, як і для студентів). А можна — з наявним трудовим контрактом. Віза при цьому перший рік буде прив'язана до роботодавця і міняти роботу не можна. Існує і мінімум по зарплатах - €2100 для працівників до 30 років без урахування надбавок за колективним договором.

Місцеві пересуваються на велосипеді або на міському транспорті

Пошуками роботи краще зайнятися заздалегідь, тому що пів року може виявитися недостатньо. А для деяких професій для початку треба буде підтверджувати диплом. На це можуть піти не місяці, а роки.

Якщо потрібну кількість балів не вдається набрати, то можна перевірити список потрібних професій і спробувати знайти роботу в цих областях. Але майте на увазі, даний тип візи видається тільки з уже наявним контрактом. Список професій оновлюється щороку і в ньому традиційно багато інженерних напрямків.

Крім цього, є спеціальні програми й візи для вчених і наукових співробітників, людей, пов'язаних з мистецтвом. Ще наймач може довести, що в Австрії такого, як ви не знайти, а роботодавець готовий вам платити мінімум близько €2500 в місяць. Або близько € 3000, якщо вам понад 30 років. Умовами видачі візи служать також наявність страховки й житла.

Оренда житла у Відні

У Відні можна винаймати житло недорого, як правило, у двох випадках: якщо ви студент, а значить, можете претендувати на гуртожиток, або якщо готові жити в "комуналці" (WG), тобто ділити квартиру з ще декількома людьми. Або ж якщо шукати квартиру в менш зручних районах. Але у Відні, насправді, немає несприятливих районів. Просто десь може бути не так зручно або самотньо, але реальної небезпеки немає.

Кімната у гарному гуртожитку коштує €400-500

Пристойну кімнату в WG можна знайти за €400-500, хоча доведеться попітніти, закохати в себе сусідів і випередити інших претендентів. В Австрії, як і в Німеччині, у WG живуть досить довго, поки не обтяжені сім'єю, тому що так і дешевше, і веселіше. Мій досвід WG двоякий: були й відмінні сусіди, і люди, з якими стосунки не склалися, хоча і конфліктів не було. У певний момент мені не захотілося більше ділити квартиру з малознайомими людьми.

Квартира з однією спальнею навряд чи буде коштувати менш як €800 без урахування комунальних послуг, а якщо буде, то за неї буде битися ціла армія охочих якщо вона буде розташована далеко від центру.

Відень умовно можна розділити на три частини двома кільцевими дорогами. Всередині першого кільця (Ring і обвідний канал) знаходиться перший район з усіма основними пам'ятками. Там багато туристів і мало квартир, доступних для знімання, а тому — дуже дорого.

Вечеря з напоями обійдеться в €20-30

Новоприбулі до Відня намагаються селитися між першим і другим кільцями (між Ring і Gürtel), в районах від 2-го до 9-го. Кожен з районів має свій характер і у кожного є свої фанати. Так що кожен житель Відня буде називати найпрекраснішими районами абсолютно різні частини міста. Для мене це 8-й і 9-й, для одних друзів 2-ий, для інших 4-ий. Кожному своє.

Найдешевші квартири з центральних районів можна знайти, мабуть, у 2-му і 3-му районах. У 2-му є ділянки, що вважаються несприятливими, а також там давно не реставрували будинку, а значить, може не бути ліфта. Частина 3-го району дешева, тому що досить спокійна і навіть трохи пустельна. Є і не дуже зручна в плані інфраструктури частина. І вона далі від центру в порівнянні з деякими районами за другим кільцем. В середньому, у 2-9 районам квартира для комфортного життя двох дорослих з комунальними платежами обійдеться в €1200-1300.

Більшість квартир здається без меблів, а іноді й без вбудованої кухні, тому в бюджет на переїзд доведеться включити пару тисяч. Нові будинки (Neubau) в середньому обійдуться дешевше через нижчу комунальну плату та плату за обслуговування, ніж Altbau (старі будинки). Перевага останніх — в дуже високих стелях, красивих під'їздах, паркеті, в інстаграмному антуражі, а в нових будинках буде краще шумоізоляція, гарантований ліфт, балкон.

Квартира з однією спальнею коштує мінімум €800 без урахування комунальних послуг

Комунальні платежі (електрика, газ, вивіз сміття, інтернет, телевізор) в середньому обходяться приблизно в € 150-200 для однокімнатної квартири. Додатково потрібно оплачувати близько € 25 на місяць, це податок за користування телевізором і радіо, навіть якщо ви їх не вмикаєте, але у вас є телекабель.

Крім оренди потрібно буде заплатити заставу (Kaution, 1-2 орендні плати), юридичний збір за укладення договору (1% від суми в договорі) і, найчастіше, винагорода маклеру (Provision, 2-3 орендні плати + 20% податок). При цьому, Kaution повернеться, якщо ви залишите квартиру в пристойному стані, а ось з Provision доведеться розпрощатися. Іноді попередні квартиронаймачі пропонують Ablöse, тобто можливість викупити меблі, але особисто я ні разу не бачила адекватне поєднання "ціна-якість" в таких випадках, напевно, треба було торгуватися.

Пересування по Відні

Крім кількох зимових місяців (зими рідко снігові, але досить вологі та вітряні) по Відню комфортно пересуватися на велосипеді. Власний велик можна купити не дуже дорого з рук або вкластися в новий, але тоді краще додати до витрат і страховку.

Багато обходяться міськими велосипедами Citybike, які по суті взагалі практично безкоштовні: реєстрація €1. У кожній поїздці першу годину безкоштовно, а за годину ви доберетеся практично в будь-яку точку Відня. Особисто я дуже не люблю самі велосипеди Citybike. Вони важкі й неповороткі. Нещодавно з'явилися нові системи оренди з більш легкими велосипедами та без прив'язки до місця стоянки, теж недорогі.

Громадський транспорт у Відні дуже зручний і, якщо користуватися регулярно, то недорогий. На рік можна купити абонемент за €365 (UPD: річний абонемент на 24 євро подорожчав, а така гарна цифра була ...).

У центрі Відня дорогі аренда та кафе, бо багато туристів та старої архітектури

Квитки на потяги часто занадто дорогими. З державною компанією ÖBB конкурує приватна Westbahn, тому на деяких напрямках, наприклад, в Лінц або Зальцбург, можна подорожувати недорого. Стандартна ціна - €19,5 до Лінца, €25 - до Зальцбурга. Якщо брати заздалегідь і на певний потяг, у ÖBB можна знайти квитки ще дешевше. Але якщо ви не вмієте планувати заздалегідь, а дешевший Westbahn не їздить туди, куди треба вам, наприклад, в Інсбрук, то є сенс за € 66 євро купити річну дисконтну карту. Вона буде давати 50% знижку на інші квитки. І в Інсбрук можна буде з'їздити за €36, а не за €72.

Машину в Відні найчастіше купують сім'ї з дітьми, більшість же моїх знайомих обходяться підпискою на місцевий каршерінг, щоб не мучитися зі страховкою, паркуванням і податками. За півтора року в Відні у мене особисто необхідності в машині не виникало ніколи. У крайніх випадках, коли громадського транспорту і велосипеда не вистачало, на допомогу приходив Uber. Напевно, саме з цієї причини я до сих пір не здала місцеві правила. А ще їх заміна обійдеться приблизно в €1000.

Супермаркети й ресторани

За моїми відчуттями, їжа в супермаркетах дорожча за українську і німецької, але дешевше, ніж в Англії. Концентрація супермаркетів у Відні досить висока. Але це не створює конкуренцію і, навпаки, змушує їх підвищувати ціни. При цьому дешевих дискаунтерів, як в Німеччині, набагато менше. В етнічно різноманітних районах багато неєвропейських магазинів і мінімаркетів. Є ринки вихідного дня з фермерськими продуктами, дорогі, але зате смачні. Мені здається, на продукти у мене йде не менше €200-250 на місяць.

Через туристичну популярність Відня ресторани в місті залишаються дорогими. А вечеря з напоями обійдеться в €20-30, а то і більше.

Розваги й культурна програма

У Відні вирує культурне життя на будь-який смак, але найцікавіше найчастіше і дороге. Музеї коштують €12-15. Тому місцеві жителі намагаються купувати річні абонементи (€40-60, в залежності від музею) або використовувати рідкісні безкоштовні дні або годинник в музеях. На концерти класичної музики, оперу чи балет дешевше можна сходити, якщо купити стоячі місця (€10 в головній опері, €5 в Theater an der Wien). На найвідоміших виконавців або постановки швидше за все доведеться займати чергу на покупку стоячих місць ще з ранку. Ціна ж на сидячі місця в головну оперу з нормальним оглядом стартує з €60.

У Відні проходить кілька кінофестивалів з дуже цікавою програмою. Постійно йдуть кіноретроспективи, покази німого кіно під музику. Ціна на квитки, як правило, варіюється в межах €8-11.

Вистачає і безкоштовних розваг: різдвяні та великодні ярмарки, щорічні фестивальні тижні з масштабним концертом в Шенбрунні.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ