Підтримати нас

Всі друковані ЗМІ в Україні мають видаватися державною мовою

Автор статті
17 січня 2022 08:33
1,054
Поширити:

Відучора, 16 січня, набрала чинності стаття 25 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Тепер всі друковані засоби масової інформації повинні виходити українською.

Про це у Фейсбуці нагадав Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь:  

«Друковані засоби масової інформації в Україні видаються державною мовою. Відповідно до закону, друковані засоби масової інформації можуть видаватися іншими, ніж державна, мовами за умови, що одночасно з відповідним тиражем видання іноземною мовою видається тираж цього видання державною мовою. Усі мовні версії повинні видаватися під однаковою назвою, відповідати одна одній за змістом, обсягом та способом друку, а їх випуски повинні мати однакову нумерацію порядкових номерів і видаватися в один день», - написав  Тарас Кремінь.

Однак ця вимога має й чіткі винятки. Вона не стосується  видань  кримськотатарською, іншими мовами корінних народів України, англійською та офіційними мовами Євросоюзу. Нагадаємо, що російської серед них немає.

А ось ще одна вимога закону: 

«У кожному місці розповсюдження друкованих засобів масової інформації друковані засоби масової інформації державною мовою мають становити не менше 50 відсотків назв друкованих засобів масової інформації, що розповсюджуються в цьому місці. У місці розповсюдження друкованого засобу масової інформації, виданого іншою, ніж державна, мовою, розповсюджується такий засіб масової інформації державною мовою». 

Окрім цих вимог,  газети і журнали не можуть використовувати ніякі повідомлення іншими мовами. Це насамперед стосується оголошень і реклами.

Чимало редакцій вже не видають російськомовних версій, а лише - українські. Бо, як стверджує «Детектор медіа»  видавати дві версії збитково.

На початку минулого місяця почав виходити українською журнал ELLE Ukraine. 2 січня - Playboy Ukraine, 10 січня - газета «Вести». 13 січня -  «КП в Украине» і «Факты и комментарии», 14 січня - журнал «Фокус».

«Комсомольська правда» і «Факти»  вже вийшли українською.

На українську перейшли всі видання UMH Group («Кореспондент», «Футбол», «Теленеделя»), журнали «Бурда» і Viva.

А вже через пів року, з 16 липня, українська стане обов’язковою в інтерфейсах комп’ютерних програм та інтернет-представництв (вебсайти, офіційні сторінки в соцмережах).

З цієї дати діятимуть  й адміністративні санкції за порушення  мовного закону, зокрема, для фізичних осіб та друкованих ЗМІ. Це штрафи  від 200 до 700 неоподатковуваних мінімумів   (3400−11900 гривень) або попередження, якщо  порушення виявили вперше.

Тобто фінансово каратимуть і заклади, і посадовців, і працівників. Скажімо, якщо продавчині порушення закону може коштувати 3400—5100 грн, то держслужбовцю воно коштуватиме  3400−6800.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ