Підтримати нас

Волонтерський рух БУР - уже в 13 регіонах

Автор статті
22 грудня 2021 17:00
1,006
Поширити:

За статистикою, сьогодні майже кожна дев’ята людина в Україні так чи інакше займається волонтерством. Багато хто з українців зазначає: волонтерський рух в Україні сягнув піку саме під час російської агресії на Сході.

Я вважаю, що найбільш потужним рух став з початком війни, - каже херсонець Олександр Симаков, - тоді мені було 11 років. Разом з однокласниками і знайомими ми збирали цілі коробки з одягом, їжею, листівками зі щирими привітаннями… Тоді я вперше відчув, що можу і хочу допомагати своїм землякам. Саме в ті часи з'явився популярний анекдот: “Якщо українцям сказати, що для перемоги необхідна ядерна боєголовка, то її через дві години не тільки складуть, але і привезуть волонтери”. 

Майбутній фахівець з права херсонець Денис Пазиніч каже, що волонтерство для нього - це покращення власних професійних якостей:

Під час волонтерських акцій я багато спілкуюся, вчусь планувати свою діяльність, навичкам командної взаємодії, розширяю власний світогляд і отримую безліч інших різноманітних можливостей.

Програма Будуємо Україну Разом виникла як волонтерська акція у 2014 році. Тоді її учасники відновлювали будинки, знищені  обстрілами на сході України. Засновники програми вирушили в Краматорськ та почали історію одного з найбільших волонтерських рухів в Україні – БУР(він є програмою Української освітньої платформи, раніше Львівської освітньої фундації). Окрім відновлених 25 квартир, у Краматорську БУР допоміг місцевій молоді створити молодіжний центр «Вільна Хата», який уже  6 років успішно функціонує та розвиває місцеву молодь. Сьогодні це рух, що формує нове покоління відповідальних українців, які змінюють свою країну та поділяють спільні цінності. За 7 років розробили унікальну модель розвитку молоді. Ця модель стосується і волонтерства, і неформальної освіти, і фінансування бізнесу та освітніх проєктів, і навіть менторства та формування довіри. Як наслідок, БУР залучив понад 4000 волонтерів до своєї діяльності, створив 32 молодіжні центри, які забезпечують постійну громадянську освіту та можливості особистого розвитку, допоміг з ремонтом більш ніж 200 помешкань.

Волонтери допомагали перекривати дахи, встановлювати вікна та двері, знесені вибухами, виколупували уламки снарядів та шпаклювали стіни, відновлювали дитячі майданчики. А одночасно - знайомилися ближче з місцевими. 

Відновлюючи домівки, волонтери частково використовували вціліли матеріали руїн

Поступово до БУРу почали приєднуватись активісти з різних міст України, що стало поштовхом для створення БУР осередків у різних регіонах.

Наразі в Україні працює вже 12 філій. У цьому році до руху долучилися й херсонці. 

Поки що херсонський молодіжний центр “МолоДіжка”, що створюється осередком БУР Херсон (одне з приміщень обласної бібліотеки-філії №3 на вул. Робоча, 76А), офіційно не відкрили. Учасники волонтерського руху (одноноразові недовгі акції ще називають БУРчиком) доводять приміщення до ладу, облаштовують меблями й планують завершити роботи вже на початку нового року. 

Для обміну досвідом перед створенням молодіжного центру молодь з Херсонщини взяла участь в програмі мобільності “ТамБУР”. Це також один із напрямків діяльності руху: подорожі в гості до інших осередків, щоб разом зробити там гарну справу, обмінятися досвідом та надихнутися новими ідеями. Зокрема, херсонці їздили до волонтерів Львова та Хмельницького. Під час візиту учасники змогли познайомитися з місцевими молодіжними центрами, ініціативами та ГО, які розвивають молодь у своїх містах. 

Студентка другого курсу одного з херсонських вишів Дарина Борзова й до цього багато подорожувала, але з командою волонтерів - уперше: 

Я потрапила до групи, яка їхала у Хмельницький. І ця подорож виявилася надзвичайною. Це дуже круто - не просто їхати кудись подивитися на місто чи якийсь цікавий об'єкт. А їхати разом з десятком друзів, планувати мету й досягати цієї мети, а потім ще й знайомитися з цікавинками міста, які знають лише місцеві, - неймовірно. Це значно цікавіше, ніж звичайні туристичні поїздки. Вражень та емоцій набагато більше.

Зараз БУР пропонує безліч можливостей для молодих, аби вони могли спробувати щось нове, отримати знання, розвивати своє місто зсередини та творити важливі проєкти.

Здавати кров, допомагати на різноманітних заходах, поділитися із кимось власним досвідом та знаннями, чи просто поширити корисну інформацію - усе це також про волонтерство. І це є двигуном суспільства і духовним розвитком кожного з нас.

Фото з офіційної сторінки БУР-Херсон у фейсбук

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ