Підтримати нас

Водолази підняли з дна Каланчацького лиману радянський літак часів Другої світової

Автор статті
07 вересня 2021 11:30
894
Поширити:

Упродовж майже трьох років, у 1941-1944 роках, на Херсонщині велися запеклі бої радянських військ і гітлерівських окупантів.

З того часу минуло вісімдесят десятиріч, але досі херсонці знаходять на території області різні артефакти, що нагадують про ті драматичні події.

Майже щотижня у зведеннях пресслужби Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України на Херсонщині повідомляється інформація про виявлення артилерійських снарядів. Ці "сюрпризи" змушені регулярно ліквідовувати фахівці відомства з піротехніки. Адже снаряди та бомби, незважаючи на давність, усе ще можуть становити загрозу життю та здоров'ю людей, які  випадково наштовхнулися на них.

А днями рятувальники добули ще більш цікавий зразок часів бойових дій Другої світової. Як повідомляють в ДСНС, під час технічного обстеження акваторії Каланчацького лиману водолази виявили цілий літак. Фахівці стверджують, що літальний апарат має ознаки, характерні для радянського штурмового літака ІЛ-2. Виявилося, що штурмовик начинений вибухонебезпечними предметами, які являли собою елементи боєкомплекту і озброєння екіпажу літака.

Всього було знайдено: артилерійський снаряд 23 мм – 2 одиниці; граната Ф-1 – 1 одиниця; набої до авіаційного кулемета МДЗ-3 12,7 мм – 5 одиниць; набої до кулемету 7,62 мм – 2 одиниці.

Усе це вибухонебезпечне "добро" було знищено піротехніками.

У відомстві підкреслюють, що операція з підйому літака і ліквідації вибухонебезпечних предметів була здійснена в тому числі і з метою уникнення несанкціонованого вилучення снарядів місцевими жителями або "чорними" археологами.

Більше новин Херсона читайте у нашому Телеграм-каналі.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ