Підтримати нас

Власниця скандального “Будинку Костяка” визнала вину та пішла на мирову угоду

Автор статті
10 листопада 2021 06:00
1,193
Поширити:

У дев’ятирічній боротьбі між власниками “Будинку Костяка” та активістами селища Антонівка нарешті поставлена крапка.

Як зазначила керівниця Громадської організації “Антонівська хвиля” Ганна Зарудня: 

"Усі ці роки судових тяганин були недаремними, ми досягли перемоги, змусивши відповідача визнати себе винним та піти з нами на мирову угоду."

Конфлікт почався у грудні 2012 року, коли на березі Дніпра, на місці відпочинку жителів селища Антонівка, невідомі почали будувати маєток. Люди намагалися протистояти знищенню пляжу, руйнуванню скель, забрудненню ріки - перекривали рух техніці, викликали поліцію, екологів. Але попри все роботи продовжувалися. Бо, як згодом з'ясувалося, цей маєток  будував для своєї доньки Ганни Лясковець тодішній очільник облдержадміністрації Микола Костяк. Судячи з того, що відкриті кримінальні справи так і не зрушили з місця, очільник ОДА успішно використовував свої повноваження. 

Але будівництво продовжувалося й після того, як Микола Костяк звільнився з посади. Найбільш нахабним стало визнання маєтку законним архітектурно-будівельною інспекцією, хоча тераса будівлі, частина паркану та підсобних приміщень взагалі “вилізли” за межі ділянки, яку забудовники змогли легалізувати. 

Врешті-решт, справа дійшла до суду, але це ситуацію не змінило. У результаті отримано дві протилежні за своїм змістом ухвали судів першої інстанції: що ці прибудови незаконні і їх потрібно знести; і що ці будови законні, чіпати їх не слід.

Визначити, що ж робити, мав  Херсонський апеляційний суд. Під час процесу з'ясувалося: у справі не вистачає документального підтвердження, які саме об'єкти побудовано за межами ділянки. Міськрада, яка разом з активістами ГО “Антонівська хвиля” та прокуратурою відстоювала інтереси жителів селища, за бюджетний кошт замовила експертизу. Так поки експертиза готувалася, Ганна Лясковець запропонувала мирову угоду.

Сторони домовилися: маєток з прибудовами залишається у такому ж вигляді, проте його власниця Ганна Лясковець власним коштом облаштує поряд парк,  розчистить прибережну смугу, зробить вільний прохід на пляж та пірс, який облаштує для рибалки.

Повний текст мирової угоди:

Херсонський апеляційний суд 4 листопада затвердив угоду.

Таким чином, 9 років боротьби та судової тяганини за повернення антонівцям захопленого місця відпочинку, нарешті, завершилися. Хоча маєток і його прибудови залишаться у такому ж вигляді, його власники мають облаштувати людям замість захопленої території - іншу.  

Усі ці зміни мають стати реальністю вже 31 березня 2022 року. 

Нагадаємо, нещодавно ми писали про хід цієї справи. Тоді ми описали історію цієї будівлі та чому вона завдавала стільки проблем.

Фото Олександра Корнякова

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ