Підтримати нас

“Влада” в Донецьку змушує засуджених працювати поза межами колоній – правозахисники

Автор статті
14 листопада 2018 17:15
726
Поширити:

Проросійська влада в "ДНР" створила законодавчий акт, який дозволяє використання примусової чи безоплатної праці в окремих установах Донецької і Луганської областей.

Про це на презентації дослідження про становище ув’язнених на окупованих територіях Донбасу розповів адвокат Євген Чекарьов, повідомляє "Главком".

За його словами, така практика порушує норми міжнародного законодавства.

"Записано (у документі – ред.), що засуджених з колонії можуть віддавати на роботи за межами установи виконання покарань, тобто фізичним чи навіть юридичним особам. Це порушення міжнародного права. Такі засуджені можуть отримати статус жертви торгівлі людьми. Наша організація розробила схему такої правової допомоги, і маємо уже два позитивних рішення", – зауважив він.

Правозахисники вкотре зазначили, що Україна досі не розробила механізмів вирішення питання повернення в’язнів з ОРДЛО. На сьогодні з окупованих частин Донбасу перевели 186 осіб, але вдалося це зробити лише колишньому Омбудсману Валерії Лутковській.

"Це свідчить про необхідність уваги держави до цієї категорії жертв збройного конфлікту та пошук механізмів якнайскорішого повернення в’язнів з ОРДЛО на підконтрольну урядові територію, врегулювати законодавчо статус цих осіб шляхом прийняття законопроекту №8560, забезпечити доступ до місць несвободи в ОРДЛО представникам міжнародних організацій та вжити заходів щодо розслідування та притягнення до відповідальності винних у залишенні ув’язнених у небезпеці, винних у загибелі і пораненні засуджених", – констатує директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ