Підтримати нас

Влада Херсонщини хоче реконструювати площу Свободи згідно з пропозиціями дилетантів

Автор статті
09 лютого 2021 11:01
889
Поширити:

У роки, коли українську владу, схоже, охопила архітектурно-будівельна гігантоманія, яка нагадує помпезні проєкти радянської епохи, а найбільш "знакова" програма в цьому процесі має цілком характерну назву "Велике будівництво", до загальної справи охоче підключаються не тільки в столиці, але і на місцях. Ось і Херсон вирішив не відставати від загальнодержавних тенденцій.

У надрах облдержадміністрації повідомляють про монументальну ідею кардинального перетворення самого серця регіону - площі Свободи. При цьому повідомляється, що відповідна ініціатива виходить спільно з облрадою, Херсонською міською радою, а також “громадськістю”. 

Влада відзначає, що до розробки та реалізації проєкту майбутньої перлини обласного центру можуть долучитися буквально всі охочі. І що "пропозиції, бачення, концепцію в цілому" громадяни можуть надсилати до 21 лютого поточного року, заповнивши спеціальну гугл-форму.

Звичайно, ніхто не заперечує, що "глас народа" у вирішенні подібних питань враховувати необхідно. Однак дещо дивує настільки широкий демократичний жест, коли попередньо не були організовані хоча б початкові консультації з фахівцями - тими, хто реально здатний створити прийнятний архітектурний проєкт, розуміється на організації міського простору, має досвід реалізації подібних задумів: архітекторами, проєктувальниками, будівельниками, дизайнерами. Адже, погодьтеся, важко уявити, щоб, наприклад, Трафальгар-сквер у Лондоні, площу Згоди в Парижі або Пласу-Майор у Мадриді будували, виходячи з рад та пропозицій обивателів  відповідних часів і країн. 

Так, природно, Херсон не претендує на настільки високий статус, і все ж, думається, якщо мова йде про реконструкцію головної площі області, городяни заслужили на більш зважене втілення цього починання.

І це ще не кажучи, що є зовсім навіть не безпідставні припущення: прийдешні монументальні роботи, як це у нас часто трапляється, можуть розтягнутися на довгі роки, а то й на десятиліття, а їх кошторис з кожним новим етапом будівництва буде "розбухати", дійшовши до цифри з дев'ятьма нулями. За прикладами далеко ходити не треба - знаменитий на всю Україну шляхопровід ХБК-Таврійський будується вже добру декаду, а суми, що виділяються на цей об'єкт з бюджету, можна з повним правом вважати астрономічними.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ