Підтримати нас

Викрито схему “торгівлі” дипломами моряків, до цього причетні херсонські курсанти?

Автор статті
21 вересня 2021 15:30
2,621
Поширити:

Нещодавно співробітники СБУ викрили цілу злочинну схему, пов'язану з роботою Державного реєстру документів моряків України. Дії зловмисників зводилися до банальної "торгівлі" дипломами й сертифікатами. До цього викриття мали прямий стосунок курсанти Херсонської морської державної академії. Деталі - у матеріалі Тетяни Назаренко.

Ситуація навколо дипломування і сертифікації українських моряків уже кілька років поспіль викликає обурення як у випускників профільних ВИШів, так і в  досвідчених фахівців цієї професії. Суми, які їм доводилося сплачувати за отримання та підтвердження робочих дипломів, сертифікацію і підвищення кваліфікації,  подекуди сягали від 2,5 до 10 тисяч доларів - залежно від фахового рівня. Розробники корупційної схеми отримували шалені прибутки, адже в Україні налічується близько 150 тисяч моряків. До того ж їх кількість постійно зростає. Тільки Херсонська морська академія щорічно випускає від 1000 до 1200 молодих фахівців.  

З кінця минулого - початку поточного року невдоволення моряків переросли у масові пікети проти корупції в цій системі. Так, у січні відбулися масштабні мирні акції в Херсоні, Одесі, Києві, Миколаєві, Ізмаїлі, Маріуполі та Очакові. Ці акції  очолила громадська організація «Українське об’єднання моряків».

Хоча моряк Дмитро* (ім'я змінено з етичних міркувань) з Херсона був на час тих пікетів у рейсі - він стовідсотково підтримує своїх побратимів. Чоловік на собі відчув дію корупційної системи. 

Я почав ходити в море понад 10 років тому, - розповідає Дмитро. - Тоді суми за переоформлення та підтвердження документів були посильними. А вже десь з 2016 року ціни почали підніматися і зросли до величезних масштабів.  Торік я знайшов тренажерний центр, який брав порівняно невеликі кошти за проходження навчання і тестування. Проте на іспиті мене просто “завалили”, попри  досвід роботи та кваліфікаційний рівень. І я не один такий. Причина тут не в поганих знаннях, а у системі “своїх” тренажерних центрів, які за хабар “зроблять” будь-які документи. А їх посередники “крутяться” тут же, прямо під аудиторією, де проходить іспит, і пропонують свої “послуги”. Так, вони всі документи роблять швидко і без проблем, навіть навчання проходити не треба. Але ж їх послуги коштують занадто дорого. За підвищення кваліфікації довелося сплатити 6 тис. доларів, іншого виходу не було. Звідусіль намагаються витягти з нас гроші, нажитися на нашій важкій праці. Одні податки чого варті, а тут іще ці хабарі…  

Після січневих протестів моряків при Херсонській облдержадміністрації була створена робоча група. До неї, крім представників місцевої влади, увійшли фахівці Херсонської морської академії та Українського об’єднання моряків. Проте тоді вагомих змін не відбулося. 

Не залишаючи спроб привернути увагу влади до своїх проблем, на початку літа  курсанти молодших курсів ХМДА провели флешмоб «Україно, моряки — твої діти!». І не даремно. Проректор з навчально-виховної роботи Херсонської державної морської академії Олександр Шумей говорить, що саме після звернення майбутніх фахівців до Міністра інфраструктури був запущений процес викриття цілої злочинної схеми навколо Державного реєстру документів моряків України:

1 червня поточного року в нас у Херсоні проходила акція  проти корупційних маніпуляцій з Державним реєстром документів моряків України. Курсанти самоврядування вишикувалися перед кінотеатром “Україна”. Після цього почалися зміни. 

Були численні звернення в усі установи про те, що ситуацію треба змінювати. Після цього пішли зрушення. І в тому числі через позицію наших курсантів. Звичайно, про ситуацію говорили дуже багато, і не лише ми. Але тоді якраз змінився Міністр інфраструктури України. 1200 курсантів молодших курсів звернулися до нього щодо робочих дипломів, їх оформлення, ліквідації схем агентів і прозорої роботи реєстрів. 

А вже 29 червня Верховна Рада прийняла законопроєкт №3944, який звільняє моряків зі стажем роботи на суднах від вимог повторної здачі іспитів для отримання підтвердження їх компетенції. 

Розслідуванням корупційної схеми в морській галузі зайнялася Служба безпеки України. Нещодавно відомство оприлюднило результати своєї роботи. Зокрема, з'ясовано: протягом останніх двох років Держреєстр документів моряків повністю був підконтрольний зловмисникам. 

Перші втручання приватних осіб у систему почалися ще у 2015 році, а вже за чотири роки Державний реєстр цілковито перейшов на приватні сервери. Прибуток зловмисників складав близько 150 тисяч доларів на рік. Морякам же доводилося сплачувати за отримання документів по кілька тисяч умовних одиниць.

Відповідні силові відомства поки що не оприлюднюють імена осіб, причетних до захоплення Державного реєстру документів моряків, посилаючись на таємницю слідства. 

На сьогодні доступ до реєстру заблоковано для зловмисників. Система вже перебуває на балансі Міністерства інфраструктури. Її робота буде відновлена щонайдовше - за два місяці. Термін дії документів тих моряків, які не потребують підвищення кваліфікації, продовжуватимуть до кінця поточного року.

Новий реєстр повністю підпорядкують державі. Співробітники СБУ обіцяють, що він буде надійно захищеним. Увійти до системи можна буде лише за допомогою електронного підпису.

Головне фото: Курсанти Херсонської морської державної академії протестують біля кінотеатру “Україна”. Фото Олександра Корнякова

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ