Підтримати нас

“Віфлеємська зірка” 2020: звичайне астрономічне явище чи містичне знамення?

Автор статті
19 грудня 2020 16:00
2,192
Поширити:

Уже 21 грудня на небі з’явиться надзвичайно яскрава зірка. Її сяйвом можна буде насолоджуватися до самого Різдва за григоріанським календарем - 25 грудня. Зірку вже прозвали Віфлеємською, адже згідно зі Святим Писанням, саме така яскрава зірка засяяла на небі, коли народився Ісус Христос. До того ж 21 грудня - це ще й День зимового сонцестояння - визначна дата в язичницьких віруваннях.

З точки зору астрономії, цього дня відбудеться з’єднання Юпітера з Сатурном, коли планети наблизяться одна до одної на максимально коротку відстань. Явище досить рідкісне, адже вони матимуть вигляд подвійної планети. Останнє таке “злиття” спостерігалося ще у ХІІІ столітті. Проте, на думку астрономів, нічого надприродного в цьому немає. 

Не ймуть віри науковцям любителі містики. Сьогодні інтернетом ширяться різноманітні версії щодо подальшої долі Землі і людства. Зокрема згадують пророцтва Ванги, яка начебто передбачила Кінець світу у день, коли у даті об’єднаються п’ять двійок. Оскільки 22 лютого 2020 року нічого не сталося, то 22 грудня - вже напевне очікують Армагедону з руйнівними землетрусами, цунамі та виверженнями вулканів. А яскрава “Віфлеємська” зірка не що інше, як знамення “останніх часів”. Адже того дня станеться Друге Пришестя Месії і розпочнеться Страшний Суд, про який ідеться у Святому Писанні.

Проте немало й тих, хто вважає зірку добрим знаком. Ряд астрологів переконують, що внаслідок поєднання Юпітера з Сатурном розпочнеться “Золота ера” та відновлення економічної рівноваги у світі. А люди всіх рас будуть жити без осуду, критики та втручання в особисте життя одне одного.

За даними вчених, останнє подібне зближення цих планет, так зване “Велике поєднання” складало 5 кутових хвилин і відбулося у 1226 році. Поточного ж року Юпітер з Сатурном почали зближення на початку літа. А 21 грудня їх розділятимуть лише 6 кутових хвилин, або 600 мільйонів кілометрів. Це приблизно п’ята частина діаметру видимого диска Місяця. Через таку малу відстань вони матимуть вигляд подвійної планети або дуже яскравої зірки. Її можна буде побачити у західній частині небосхилу протягом години після заходу сонця аж п’ять діб. Вчені категорично заперечують різного роду припущення, щодо впливу явища на Землю. Сатурн з Юпітером просто зблизяться на певний час, а далі розійдуться, кожна своєю орбітою.

Наступне “злиття” прогнозують на 2040 рік. Але тоді видима відстань між планетами буде більшою, ніж цього року.

Сама ж Віфлеємська зірка, та сама, яка ознаменувала народження Ісуса Христа, за гіпотезами вчених, також була фізичним явищем. Припущень на цю тему чимало, оскільки точна дата народження Месії достеменно невідома.  Одні говорять, що то була комета Галлея, інші вважають її поєднанням Юпітера та Сатурна, подібним цьогорічному. Є навіть версія про так званий “парад планет”, коли Сатурн, Юпітер і Марс вистроїлися в один ряд і з Землі мали вигляд надзвичайно яскравої зорі. Християнство ж вважає це явище справжнім дивом і Великим знаменням. 

Хай там як, перекази про дивовижну Віфлеємську зірку дійшли аж до наших часів. Діти і дорослі залюбки використовують її символ у різдвяних обрядових дійствах і вірять, що вона обов’язково принесе мир, здоров’я, щастя та добробут у кожну родину. Тож нехай і нова “Віфлеємська зірка”, яка засяє вже за кілька днів, здійснить всі наші мрії і сподівання та стане надійним путівником у світ нового, щасливого життя.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ