Підтримати нас

Відповідальність за спалювання опалого листя

Автор статті
27 листопада 2019 11:00
831
Поширити:

Осінній сезон традиційно супроводжується їдким димом, який виникає у процесі спалювання опалого листя.

Особливо, від цього страждають люди з хронічними захворюваннями дихальних шляхів. Через ризик загоряння, що може створити загрозу життю та здоров’ю людей, забруднення атмосферного повітря і зниження родючості ґрунтів спалювання опалого листя заборонено законом.

Відповідно до статті 9 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» кожен громадянин України має право, зокрема, на безпечне для його життя та здоров’я навколишнє природне середовище.

Поряд із цим, згідно з статтею 12 даного Закону громадяни зобов’язані берегти природу, охороняти, раціонально використовувати її багатства відповідно до вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища; здійснювати діяльність з додержанням вимог екологічної безпеки, інших екологічних нормативів та лімітів використання природних ресурсів; не порушувати екологічні права і законні інтереси інших суб’єктів; вносити штрафи за екологічні правопорушення; компенсувати шкоду, заподіяну забрудненням та іншим негативним впливом на навколишнє природне середовище.

Статтею 20 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» передбачено, що спалювання промислових та побутових відходів, які є джерелами забруднення атмосферного повітря забруднюючими речовинами та речовинами з неприємним запахом або іншого шкідливого впливу, на території підприємств, установ, організацій і населених пунктів, за винятком випадків, коли це здійснюється з використанням спеціальних установок при дотриманні вимог, встановлених законодавством про охорону атмосферного повітря, — не допускається.

Кодекс України про адміністративні правопорушення містить ряд норм, за якими може бути кваліфіковане спалювання опалого листя.

Зокрема, стаття 77–1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає відповідальність у вигляді штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 — 340 грн) для громадян та від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 — 1190 грн) для посадових осіб — за випалювання рослинності або її залишків, зокрема, опалого листя, на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння.

Статтею 82 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачене накладення штрафу від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340–1360 грн) на громадян та від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850–1700 грн) на посадових осіб та громадян-суб’єктів підприємницької діяльності — за порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення.

За статтею 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення встановлене покарання за порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів у вигляді накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340–1360 грн) і на посадових осіб, громадян — суб’єктів підприємницької діяльності — від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850–1700 грн).

Ці статті охороняють різні суспільні правовідносини. Саме тому вони застосовуються за різних обставин справи, зокрема вагоме значення тут має місце вчинення правопорушення. Крім цього, за цими статтями різняться і суб’єкти притягнення до адміністративної відповідальності.

Справи про адміністративні правопорушення, передбачені статтями 77–1, 82 Кодексу України про адміністративне правопорушення розглядають органи Державної екологічної інспекції, а справи за статтею 152 Кодексу України про адміністративне правопорушення виконавчі комітети (а в населених пунктах, де не створено виконавчих комітетів, — виконавчі органи, що виконують їх повноваження) сільських, селищних, міських рад або адміністративні комісії при виконавчих органах таких рад. А протокол про адміністративне правопорушення, яким фіксується саме правопорушення, складають: за статтею 77–1 Кодексу України про адміністративне правопорушення — громадський інспектор з охорони довкілля; єгері та посадові особи користувачів мисливських угідь, уповноважених на охорону державного мисливського фонду; за статтею 82 Кодексу України про адміністративне правопорушення статтею — лише громадський інспектор з охорони довкілля; за статтею 152 Кодексу України про адміністративне правопорушення — уповноваженими на те представниками органів внутрішніх справ (Національної поліції); посадові особи, уповноважені на те виконавчими комітетами (а у населених пунктах, де не створено виконавчих комітетів, — виконавчими органами, що виконують їх повноваження) сільських, селищних, міських рад; уповноважені члени громадських організацій або органів громадської самодіяльності (в разі делегування сільськими, селищними, міськими радами відповідних повноважень цим представникам громадських формувань).

Хоча українське законодавство і містить цілу низку норм, які забороняють незаконне спалювання опалого листя, і уповноважує широке коло органів влади на притягнення винних осіб до адміністративної відповідальності, що  мало би сприяти широкому виявленню як самих адміністративних правопорушень, так і притягненню винних осіб до відповідальності, загальний стан справ з дотриманням законів в цій частині залишає бажати кращого. Надзвичайно мало осіб притягуються до відповідальності за спалювання опалого листя. Це пов’язано зі складністю виявлення винних осіб і доведення її вини.

Тому, якщо ви стали свідком незаконного спалювання опалого листя у м. Херсоні і хочете допомогти у притягненні винної особи до відповідальності, фіксуйте момент підпалювання опалого листя на свій мобільний телефон. Пізніше це може стати у нагоді для пошуку і встановлення винних осіб. І, зателефонувавши за номером 102, викличте працівників поліції на місце скоєння правопорушення.

Контактні дані органів влади, уповноважених на розгляд справ про адміністративні правопорушення щодо незаконного спалювання опалого листя у м. Херсоні:

Управління патрульної поліції у м. Херсоні

пр-т Адмірала Сенявіна, 128, м. Херсон

Телефон: 102

Державна екологічна інспекція у Херсонській області

Адреса: пров. Козацький,10, м. Херсон

Електронна адреса: khers@dei.gov.ua

Сайт: www.khers.dei.gov.ua

Телефон: (0552) 26–23–87, 46–72–50

Інспекція з контролю за благоустроєм та санітарним станом міста Херсонської міської ради

Адреса: вул. Стрітенська (Рози Люксембург), 7, м. Херсон

Телефон: (0552) 45–63–08, 45–63–07

За безоплатною правовою допомогою з даного питання можете звернутись до Херсонського офісу Мережі правового розвитку при ГО «ІРЦ «Правовий простір» та ХОО КВУ:

Юристи Офісу ведуть прийом за адресою: пр-т Ушакова, 37, каб.№ 115, м. Херсон (приміщення Херсонської міської ради, перший поверх).

Графік роботи: понеділок — четвер, з 9.00 до 16.00. Обідня перерва: з 12.00 до 13.00. Телефон для довідок: +38 (099) 468–38–48.

Електронна поштова скринька: kherson2@ldn.org.ua

Херсонський офіс Мережі правового розвитку при ГО «ІРЦ «Правовий простір» та ХОО КВУ здійснює свою діяльність за підтримки МФ «Відродження» та Херсонскої міської ради.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ