Підтримати нас

Відмова від висоток і заборона парковок: нові будівельні норми змінять життя українців

Автор статті
15 квітня 2018 09:00
593
Поширити:

В Україні заборонять будувати парковки всередині міських дворів, пожежним машинам забезпечать під'їзд до будинків, а дитячі садки можна буде відкривати прямо в багатоповерхівках - в Мінрегіонбуді підготували нові Державні будівельні норми (ДБН).

Як роз'яснив віце-прем'єр і міністр регіонстроя Геннадій Зубко, зміняться чотири ДБН. Перша - "Планування і забудова територій". Головне в ній - вводиться максимальна щільність забудови: для 4-поверхових будинків це 45% площі кожного гектара, для 5-8-поверхових - 40%, для 12-25-поверхових висоток - не більше 30%. Цей захід дозволить обмежити щільність населення на 1 га до 450 осіб з можливістю підвищити її на 20% (до 540 осіб), якщо в 500 метрах є, наприклад, ліс або парк, великі магазини.

Зараз щільність проживаючих можна підвищувати до безкінечності, що вже призвело до перенаселення вдвічі, наприклад, в окремих мікрорайонах на столичних Позняках, щільно забудованих 22-25-поверховими "свічками". Обмежують ДБН і поверховість: в містах з населенням до 50 тис. осіб не може бути вище трьох поверхів, в більших (100-150 тис. осіб) - тільки 9-поверхівки, і лише в мегаполісах - будинки висотою понад 20 поверхів, правда, теж майже без обмежень.

До висоток повинен бути забезпечений під'їзд пожежних машин з усіх боків, а не з однієї, як зараз. Вводяться поняття "зеленої" (не можна будувати в парках і рекреаційних зонах) і "блакитної" (обмеження висотності) ліній, що визначаються місцевою владою. Заборонять розміщувати паркінги на території житлових комплексів. Альтернатива - дорогі підземні гаражі або відкриті майданчики за 300-500 м від розташування будинку.

Друга нова ДБН - "Вулиці та дороги населених пунктів" - передбачає створення безбар'єрного проїзду для осіб з інвалідністю (зниження в окремих місцях бордюрів для заїзду і з'їзду, доріжки для інвалідних колясок), острівці безпеки на нерегульованих пішохідних переходах, огородження стовпчиками-відбійниками зупинок громадського транспорту, заборона автопарковок на дорогах і тротуарах (зараз дозволено).

Нарешті, ще дві ДБН стосуються шкіл і дошкільних установ. Вводяться вимоги до зниження енерговитрат на їх обігрів за рахунок утеплення, встановлення приладів автоматичного регулювання обігріву. У класах на одного учня має бути не 2-2,4 кв. м, а мінімум 3 кв. м площі. Також заплановано поступовий відхід від традиційних класних кімнат з партами до відкритого простору, де учні будуть сидіти навколо столів. Щоб діти з особливими потребами могли займатися з іншими дітьми, в школах повинні з часом з'явитися пандуси, підйомники, розширять дверні прорізи для проїзду візків (з 80 до 100 см). Важливий момент – на перших-других поверхах житлових будинків дозволено розміщувати дитячі садки та ясла, розраховані на 120 дітей.

Фахівці підтримують нові ДБН, але з застереженнями.

"Нет возражений против адаптации инфраструктуры для людей с инвалидностью, обеспечения безопасности пешеходов, разрешения размещать в жилдомах детсады и ясли, — сказал нам эксперт Виктор Несин. — Правильное решение — ограничить плотность застройки, это улучшит экологию. Но вырастет стоимость квартир, так как застройщик сможет на той же площади построить меньше домов. Прежде всего подорожают смарт-квартиры площадью до 30 кв. м".

Іншої думки експерт консалтингової компанії Сергій Костецький:

"Сейчас спрос на квартиры меньше предложения, поэтому повышать стоимость "квадрата" застройщики пока не могут, а значит, будут работать на грани нулевой рентабельности".

У той же час відповідальність за порушення ДБН залишається колишньою: штраф за проектування забудови з порушенням норм - майже 160 тис. грн, а за невиконання приписів Держархбудконтролю - майже 26 тис. грн.

Парковки: яблуко розбрату

Каменем спотикання стало рішення влади про винесення парковок за територію мікрорайонів. Несін каже, що ідея реалізовується тільки в зонах нової забудови, а в уже заселених мікрорайонах вона практично нездійсненна.

"Мало кто захочет ехать к месту стоянки на общественном транспорте или идти до него пешком 500 м и более, — говорит Несин. — В многих новых домах есть подземные паркинги, но они наполовину пустые, так как стоят необоснованно дорого — до $20 тыс. за 15—20 кв. м. Если власти попробуют ликвидировать стихийные автостоянки силовыми методами, это может вызвать социальную напряженность".

Костецький також поки не бачить вирішення проблеми:

"Застройщик вряд ли будет закупать дополнительно землю для парковок, а в уже существующих зонах застройки с высокой этажностью убирать стихийные и законные парковки некуда. Подземные паркинги сейчас мало строят, так как они обходятся намного дороже, чем квартиры экономкласса: нужны тысячи кубометров бетона — паркинг должен выдержать вес высотки, построенной над ним".

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ