Підтримати нас

Відбирати чи ні? У Вінниці дискутують про мобілки для школярів

Автор статті
17 листопада 2019 14:30
666
Поширити:

Батьки вінницьких школярів скаржаться на вчителів, які забирають мобільні телефони у дітей. 

Про це йдеться у матеріалі Vlasno.info.

Вчителі аргументують свою поведінку тим, що діти користуються смартфонами на контрольних та самостійних роботах, або грають ігри під час уроку. Кореспондентка Vlasno.info дізнавалася у юриста чи мають право освітяни забирати в дітей телефони.

У соцмережі Інстаграм батьки та діти написали, що у кількох вінницьких школах вчителі забирають телефони. А у школі №26 скоро почнуть діяти правила, які на їх думку, порушують права школярів. 

"Поки телефони у нас не забирають. Я вважаю, що забирати телефони неправильно, тому що може виникнути в будь-який момент екстрена ситуація, і я не почую, що хтось телефонував. У нас був такий випадок, коли нашого учня збила машина. Мені мама відразу про це повідомила по телефону, і я швидко подзвонила його батькам. Якщо б у мене не було можливості взяти слухавку, то важко уявити, щоб з ним було, як його потім знайшли", – каже старшокласниця Валентина.

Директорка школи №26 Сніжана Резнік повідомила, що правила, які налякали дітей – ще не діють. Вони були погоджені з представниками батьківських комітетів.

"У вівторок у школі ми проводили загальні батьківські шкільні збори, де були присутні голови батьківських комітетів з усіх класів, деякі питання з ними обговорили, вислухали їх точку зору, і прийняли рішення. Офіційних розпоряджень по школі ще немає. Ще будемо розглядати це питання на нараді в школі, і допрацьовувати, думати чи потрібні вони нашому закладі. У грудні буде відомо чи діятимуть вони", – каже пані Сніжана.

Директорка зауважує, що примусово забирати телефони не будуть, тому що не мають права, але, якщо батьки дозволять, то у деяких класах встановлять ящики, в якій діти будуть добровільно класти смартфони.

"Дітей відразу потрібно попереджати, що мобільними телефонами користуватися не мають права. Вилучати і не повертати смартфон – вчитель не може. Якщо вчитель так вчинив, потрібно звертатися до адміністрації школи", – зауважує заступниця директора департаменту освіти і науки Вінницької ОДА Олена Чорна.

Вінницький юрист Олександр Сарафанюк сказав, що діти попередньо повинні виконувати правила школи, щоб у них не забирали смартфони:

"Якщо це узгоджено з дітьми та батьками, тоді вчитель може просити школярів покласти телефони у відведений ящик. Якщо з школярами та їх батьками не було узгоджено таких дій, тоді батьки мають право звернутися до правоохоронців. В такому випадку з вчителем проведуть виховну бесіду". 

"Мої дочки навчаються в одній із вінницьких шкіл, і в них теж забирають телефони. Більша половина класу грається на уроках, тому вважаю, що треба забирати лише в таких. Якщо моя дитина не грає, то чому у неї повинні забирати?", – обурена вінницька мама Ліза.

Деякі батьки кажуть, що підтримують вчителів. Пані Дар'я впевнена, що учні будуть більш зосереджені на уроці.

"У доньки в класі також збирають, я тільки за. Дитина повинна вчитися, а не в смартфоні сидіти. А ще, діти повинні між собою спілкуватися, а не лайки ставити".  

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ