Підтримати нас

Від планшету до мольберту - 10 років накопичення творчої енергії

Автор статті
11 лютого 2020 14:00
759
Поширити:

У херсонскій когорті митців стало більше на одну творчу одиницю - "01.

Від малюнку до дизайну і назад" - саме таку символічну назву має перша персональна виставка художниці Катерини Шаярової. Сама мисткиня пояснює, що "01" - це інверсія до числа 10, саме стільки років Катерина професійно займалася графічним дизайном. Наразі молода мисткиня планує зробити паузу в роботі як дизайнерка та повністю присвятити себе художній творчості.

Також цифра «один» засвідчує творчий дебют художниці, адже, за словами Катерини, зараз вона робить свої "перші кроки".

Відкриття експозиції відбулося у виставковій залі Національної Спілки Художників України

Для виставки Катерина відібрала картини та керамічні вироби, які вона створювала протягом останніх двох  років. Представленні роботи умовно належать до кількох напрямків: це серія картин з елементами супрематизму, що є своєрідним оммажем* до "Чорного квадрату" Малевича. Окремо експоновані чотири великі панно, які втілюють природні стихії - воду, вогонь, повітря та землю. 

У цих роботах художниця візуально розмірковує, що являють собою ці 4 елементи в сучасному світі.   

В іншій залі представлені роботи, які формально тяжіють до образності Матісса, Баскія, Уорхола та Ліхтенштейна. Однак Катерина зізнається, що вона не надихається творчістю конкретних художників:

Графічні роботи художниці найбільше вразили публіку.

- Наразі мені важко точно відповісти, хто на мене як на художницю найбільше вплинув.  Завдячуючи діджиталізації, щодня кожен з нас споживає силу-силенну контенту, який відкладається десь у підсвідомості, а потім назовні виринають яскраві образи, - пояснює Катерина Шаярова, - мабуть, мене надихають не конкретні особистості, а цілі культури. Ось, наприклад, я в захваті від марокканського розпису. Також на мене свого часу вплинула Трансцедентальна медитація**. Я сподіваюся, що глядач побачить це або відчує в моїх роботах." 

Для живопису Катерини Шаярової характерні неантропоморфні (не пов’язані з людиною) та неанімалістичні (не пов’язані з тваринами, птахами і т.ін.) сюжети. Навпаки - замість "життя" глядач у її роботах бачить "світ" геометричних символів, абстрактних елементів та предметів.    

Підтримати молоду худоржницю у її творчих починаннях прийшли друзі, викладачі та колеги. Виставка "01. Від малюнку до дизайну і назад" триватиме до 23 лютого.

*Оммаж - робота-наслідування (і жест поваги) іншому художнику, музиканту і т.ін.

**Трансцендентальна медитація - особлива техніка медитації та нова релігійна течія, заснована Махаріші Махеш Йогі. Під час практики ТМ свідомість людини заспокоюється і переживає унікальний стан "пробудженності в спокої": по мірі глибокого розслаблення тіла, розум виходить за "межі" та досягає стану найпростішої форми свідомості. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ