Підтримати нас

Ветерани АТО започатковують виробництво продуктів для веганів

Автор статті
22 березня 2017 13:15
703
Поширити:

Як учасник бойових дій, веган із Дніпра Ігор Ісполатов та спортсмен із Києва Віталій Кравчук вирішили заснувати заклад харчування для веганів.

Герої  програми "Громадського радіо" – Віталій Кравчук та Ігор  Ісполатов, засновники стартапу «Пан-Веган», який незабаром буде розгортати свою діяльність e Києві.

Сергій Стуканов: Ігоре, Віталію, будь-ласка розкажіть, чим ви займались до того, як потрапили на фронт?

Ігор Ісполатов: Я працював більшу частину життя в ресторані кухарем, я за фахом кухар-технолог.  І працював офіціантом, це близька для мене тема.  З часом перейшов на веганство. В Дніпрі, звідки я родом, було з цим важко, адже дуже мало існує закладів такого напрямку.

Сергій Стуканов: Веганство – це різновид вегетаріанства, в чому його особливість?

Ігор Ісполатов: Веганство-це, як кажуть, «суворий режим» вегетаріанства, тобто не можна вживати ніяких продуктів тваринного походження, носити хутро, шкіру, шерстяні вироби.

Сергій Стуканов: Ви сказали, що в Дніпрі було достатньо важко. Це було пов’язано з тим, що заклади харчування не готують їжу, придатну для веганів?

Ігор Ісполатов: Так, в нас взагалі немає таких закладів. Є заклади, орієнтовані на  кришнаїтів, але вони не є веганськими, а більше вегетаріанськими, через те, що там присутні молоко, мед.

Сергій Стуканов: Якщо говорити про супермаркети, чи можна там знайти продукти, які придатні для вас?

Ігор Ісполатов: Можна, але там багато хімії.

Сегрій Стуканов : Віталію, чим ви займались до війни?

Віталій Кравчук: Я працював в сфері охорони і безпеки.  Зараз теж цим займаюсь, займаюсь спортом.  Після війни, на курсах ми зустрілись з Ігорем і в нас були схожі проекти. В нього була більш робоча версія, оскільки він з цим вже працював і ми вирішили об’єднати спільні зусилля і зробити щось гідне, чого ще немає в Україні.

Сергій Стуканов: Тобто, воювали ви порізно, а зустрілись вже після війни? Віталію, де ви служили на фронті?

Віталій Кравчук: Під Луганськом, у місті Щастя, 92-а бригада. Рік там.

Сергій Стуканов: Ігорю, а ви потрапили на фронт як мобілізований чи доброволець?

Ігор Ісполатов: Я потрапив як мобілізований, в добровольчий батальйон «Січ», в Слов’янськ, Курахове, Авдіївка, остання дислокація.

Сергій Стуканов: На скільки важко було на фронті, чим ви там займались?

Ігор Ісполатов:  На фронті,якби не наші волонтери, з голоду можна було б померти, а так, можна було якось виживати.

Сергій Стуканов: Вам там вдавалося витримувати режим веганства, чи доводилось їсти те, що  привозили волонтери, навіть якщо це не відповідало вашим потребам?

Ігор Ісполатов:  Мені вдавалося, оскільки я єдиний у батальйоні мав досвід у приготуванні їжі на велику кількість людей.

Сергій Стуканов: Віталій сказав, що це була ваша ідея. Ви її виношували до війни,чи вона зародилась у вас під час  війни?

Ігор Ісполатов: Після війни вже, я б навіть сказав, випадково.

Сергій Стуканов: Як це сталося?

Ігор Ісполатов: Захотілось якось урізноманітнити свій раціон. Я дуже багато цікавився дикоросами, як їх можна застосовувати в їжу. Те, що більшість вважає просто бур’яном, наприклад кропива. Більшість людей навіть не пробували її в їжу.

Сергій Стуканов: Ви пробували і воно є поживним і їстівним?

Ігор Ісполатов: Так. Кропива очищує кров.

Сергій Стуканов: Що ще з такого «екзотичного» на наш досвід ви вживали і вважаєте смачним?

Ігор Ісполатов: Варення з бузини і компот, дуже насичено і поживно виходить. Листя кульбаби в салат, мокриця.

Сергій Стуканов: В чому полягає ідея вашого підприємства? Це створювати продукти для веганів?

Ігор Ісполатов: Мені більше хочеться допомогти людям, які хочуть перейти на веганство і в них складнощі з сирами, напівфабрикатами. Хочу зробити їх шлях простіше.

Сергій Стуканов: Яким чином?

Ігор Ісполатов: Щоб різноманіття таких продуктів з’явилось в магазинах.

Сергій Стуканов: Розкажіть про раціон вегана, що їсть веган на сніданок, обід, вечерю?

Ігор Ісполатов: Зранку можу собі дозволити вівсянку з кокосовим молоком. Влітку можна займатись сироїдством, так як гроші дозволяють все сире і свіже включати в раціон.

Сергій Стуканов: Що саме буде виробляти ваше підприємство? Ви згадали сири, тобто буде йтись про виробництво сирів, чи ще якихось напівфабрикатів?

Ігор Ісполатов: Останній мій вироб – це повністю веганська котлета по-київськи. Там нічого немає тваринного походження.  А також можна виробляти плавлені сири.

Сергій Стуканов: Віталію, ви згадали школу лідерства для учасників бойових дій. Як ви туди потрапили і на скільки це вам допомогло зрозуміти як робити бізнес?

Віталій Кравчук: Я потрапив завдяки інтернету, побачив рекламу, зателефонував і потрапив.  Допомогло те, що там запрошують дуже багато людей, які вже мають свій бізнес, який працює. Дуже багато дають порад, які дають можливість зрозуміти як потрібно все це робити.

Сергій Стуканов: Ви вирішили об’єднати зусилля з Ігорем і заснувати підприємство з назвою «Пан-веган». Чи ви при цьому не змінили свої кулінарні вподобання і  чи не стали схилятись до того, аби стати веганом?

Віталій Кравчук: Поки що ні, але можливо з часом – так.

Сергій Стуканов: На якій стадії наразі перебуває ваше підприємство?

Віталій Кравчук: На початковій стадії. Запустити підприємство у технологічному процесі набагато складніше ніж зробити кухню, чи піцерію, чи щось подібне. Тому більше часу потрібно приділити для старту.

Сергій Стуканов: З якими труднощами ви стикались?

Віталій Кравчук:  Потрібно  щоб було бажання, а більше я не бачу ніяких труднощів.  Фінансування – можна вирішити, приміщення – це все процес. Якщо є бажання – трудощі всі долаються.

Сергій Стуканов: На даний момент ви маєте приміщення, де буде облаштоване ваше виробництво?

Віталій Кравчук: Ні, зараз цього приміщення немає, можливо ми навіть почнемо із домашньої кухні.

Сергій Стуканов: Коли ви плануєте розпочати?

Віталій Кравчук: Як складеться.  Це буде десь за два тижні.

Сергій Стуканов: З яких Саме продуктів ви будете розпочинати виготовлення?

Ігор Ісполатов: Ті  вироби, які є вже напрацьовані — це котлети з нуту, сочевиці, шпинату, кропиви.

Сергій Стуканов: Підприємство буде працювати у Києві, чи ви досліджували аудиторію, чи буде користуватись попитом ваша кухня?

Ігор Ісполатов: Порівняно з Дніпром, Київ більш налаштований на Захід, а на Заході дуже поширене веганство, тому, я думаю, попит є великий.

Сергій Стуканов: Яким чином ваші продукти будуть доходити до споживачів?

Ігор Ісполатов: Через магазини,також ми плануємо кейтерінг на різних громадських фестивалях,  заходах.

Сергій Стуканов: Ви вже маєте домовленість з певними крамницями?

Ігор Ісполатов: Так, це еко-крамниця на метро «Арсенальна».

Сергій Стуканов: Віталію, яким видом спорту ви займаєтесь?

Віталій Кравчук: Це бойовий гопак, українське національне мистецтво, яке було започатковано у 1985 році  Володимиром Пилатом і з тих традицій, які існували в нашому народі і які нищили, закривали. Все робилось для того, аби знищити воїнський дух українського народу. І зараз ми розвиваємо це, поширюємо, сподіваємось, що той лицарський стан, який був раніше – відновиться в наші часи.

Сергій Стуканов: Для того, щоб займатися спортом треба їсти багато специфічної їжі, чи той самий стейк із кропиви може замінити стейк із м’яса, яке реально додає м’язів?

Віталій Кравчук: Це не тільки кропива. Це стейк із нуту або сочевиці із додаванням кропиви, або шпинату.

Сергій Стуканов: Ігорю, наскільки поживними є страви для веганів, які ви будете виготовляти?

Ігор Ісполатов:  Вони суттєво поживні.  Наприклад, соя містить набагато більше білку ніж м’ясо і при цьому не містить холестерину, який дуже шкідливий для людини.

Віталій Кравчук: Ця їжа повністю замінює м’ясо, вона по своїй структурі ідентична м’ясу, тільки вона не тваринного походження.

Сергій Стуканов:  Чи можуть діти вживати цю їжу, в них організм ще зростає і потребує певних елементів?

Ігор Ісполатов: Авжеж, якщо слідкувати за раціоном.

Віталій Кравчук: В нас був партнер,  в якої півторарічна дівчинка. Вона сама вегетаріанка, а дитина  дотримується системи сироїдства і ні разу ще не хворіла.

Сергій Стуканов: До речі, в Україні веганами є здебільшого молоді люди, чи тут не можна виокремити якоїсь категорії?

Ігор Ісполатов: Я думаю, що це більше молоді люди, тому що літні люди більше обмежені щодо якихось новацій. Коли ти їм показуєш приклад, що 80-річна людина за кордоном бігає і виглядає на шістдесят, то вони кажуть «це ж там, це ж не я».

Віталій Кравчук: В мене знайомі тренера з бойового гопака, всі хто стали вегетаріанцями – показують гарні результати. Кажуть, що покращився сон, менше потрібно часу для сну, покращилась витривалість.

Сергій Стуканов: Поговорімо трошки про технічні моменти. Я зараз читаю книжку «Стартап без помилок» — це один з бестселерів Еріка Райза. Автор пише, що стартап буде успішним тоді, коли продумані певні деталі, котрі ,можливо, є нудними. Віталію, наскільки ви вже продумали систему доставки, розповсюдження?

Віталій Кравчук: Можна сказати, що не продумали. Ми її пробуємо, це процес, це життя, це рух. Помилки, які роблять старт-апери на початку – організовують підприємство, а потім з цього нічого не виходить, тобто є вкладення, витрати, але вони не повертаються. Завдяки школі лідерства ми пішли другим шляхом, ми робимо продукт, товарообіг, а потім вже все інше.  Починаємо ми з простої кухні. Якщо збільшується товарообіг і треба більша кухня – ми зробимо більшу кухню, якщо буде можливість вивести підприємство за Київ – ми виведемо його за Київ і поширимо по всій Україні.  В подальшому хочемо запустити свої точки продажу, наприклад, кафе, де буде доставка готової їжі.

Ігор Ісполатов: Але наразі в нас немає досвіду з логістики, тому нам треба отримати цей досвід. В нас будуть машини з рефрижераторами, як  для маленьких об’ємів так і для більших. Якби нам хтось допоміг в цьому питанні, ми були б дуже вдячні. 

Сергій Стуканов: Ігорю, логістика – це не єдина проблема, з якою стикаються початківці в бізнесі. Які ще потрібно долати перешкоди?

Ігор Ісполатов:  Перешкоди також є із приміщенням, яке повинне відповідати санітарним нормам для виготовлення напівфабрикатів. Це сертифікація, щоб продукти йшли не тільки на український ринок, а на європейський. Нещодавно ми дізнавались про це, найменша вартість сертифіката – від 25 000. Потрібні кошти на обладнання і на сертифікацію приміщення – це значна сума для двох людей.

Сергій Стуканов: Як ви плануєте залучати капітал?

Ігор Ісполатов: Ми ходили на зустріч з інвесторами, я подавав проект, але відповіді ми ще не отримали, тому зараз ми як пілотний домашній проект, хочемо стартувати і завдяки кейтерингу зробити собі рекламу на різних рок-фестивалях, чи пов’язаних може з гопаком….

Віталій Кравчук: Але поки в нас немає інвестора – ми намагаємось робити все своїми силами.  Нехай це буде маленьке, але вже працююче підприємство. Ми не будемо чекати великих капіталовкладень, будемо працювати з тим, що в нас є.  Ми можемо організувати кухню, виробництво. В нас є люди, які готові брати цю продукцію вже зараз.

Сергій Стуканов: Ви, власне, на стартовому етапі, але вже десь «оббили коліна», вже маєте якийсь досвід. Що б ви порадили людям, які так само замислюються про початок своєї справи?

Ігор Ісполатов: Я б порадив просто стартувати. Навіть з маленького, головне – хворіти своєю ідеєю. Якщо ти не хворієш ідеєю, то не варто навіть починати.

Сегрій Стуканов: Яких помилок не варто припускатись, яких припустилися ви?

Ігор Ісполатов:  Потрібно все повністю обговорювати з людьми. Наприклад, у нас виникла проблема з орендою, тому що людина не зрозуміла, що це буде виробництво, а вирішила, що це буде склад. Ми мали заїжджати з обладнанням, нам довелося відмовитися.

Віталій Кравчук: Так, краще це все оформити документально, тоді всі учасники розуміють свої обов’язки і свою роботу. На словах можна щось не зрозуміти, не почути. Коли це оформлено юридично – зменшується ризик.

Сергій Стуканов: Чи є у вас в Києві конкуренти, які так само виготовляють щось подібне?

Ігор Ісполатов: Масштабно – немає, є різні бістро, фаст-фуди, але в них немає сертифіката. Українського масштабного виробництва немає.

Віталій Кравчук: Є кафе, де пропонують таку їжу,  а в магазинах я її не зустрічав.  Я перепробував багато інших стейків, які вони на смак, то Ігор в цьому профі. Він створив свій продукт, в нього своя система і я думаю, що він буде кращий на ринку.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ