Підтримати нас

Верховний суд повернув переселенцям право на пенсії. Що це означає

Автор статті
09 вересня 2018 02:05
760
Поширити:

Повернути переселенцям право на пенсії постановив Верховний суд України.

Велика палата відхилила апеляцію Пенсійного фонду, залишаючи чинним рішення суду першої інстанції, за яким припинення виплат пенсій переселенцям з підстав, не передбачених законом, є неправомірним. Це стосується й так званої верифікації пенсіонерів-переселенців за “списками СБУ”. Про це – у сюжеті Радіо НВ.

Показова справа

Так звані "умовні" переселенці, які живуть на окупованій території, звертаються до суду і намагаються довести незаконність дій пенсійних фондів, які припиняють платити пенсії на підставах, що не передбачені законом про загальнообов’язкове пенсійне страхування.

Це так звана показова справа, розповіла координаторка з адвокації організації Право на захист та ініціатор судового процесу Дарина Толкач. По усіх таких позовам до органів Пенсійного фонду ухвалюватимуть аналогічні рішення.

Пенсії від окупанта

Згідно зі статтями 80 і 82 закону Про пенсійне забезпечення, пенсії нараховують і виплачують за місцем реєстрації. Верховна Рада України ухвалила закон про деокупацію, де Росію визнано країною-окупантом.

Згідно з міжнародними домовленостями, а саме Женевською конвенцією, країна-окупант бере на себе тягар соціально-економічного забезпечення окупованих територій, зокрема, виплату пенсій, соціальних нарахувань.

У Мінсоцполітики розробляють нормативний акт, що гарантуватиме виплату пенсій жителям окупованих територій.

Раніше міністр соціальної політики Андрій Рева зауважив, що питання виплати пенсій жителям окупованих територій є частиною Мінських угод, пункт 8. Київ не зможе поновити соціальні виплати на непідконтрольних йому територіях Донбасу, допоки не буде виконано перші 7 пунктів Мінських угод, аби уникнути зловживань у сфері соцвиплат.

Виплати на підконтрольній території

Водночас міністр пообіцяв юридично врегулювати виплату пенсій на тимчасово окупованих регіонах і виплатити кошти за увесь час, коли вони були відсутні, прописавши це у відповідній постанові уряду.

Багато пенсіонерів з окупованих територій не можуть собі дозволити отримати виплати на підконтрольній Україні території, адже це обходиться значно дорожче, ніж пенсія розміром у 2,5 тис. грн, наголосив співзасновник гуманітарної організації Відповідальні громадяни Енріке Менендес.

Він зазначив, що отримання виплат на підконтрольній території - це складна процедура верифікації. Передусім пенсіонер повинен отримати довідку про те, що він є переселенцем. Часто така довідка є фіктивною, оскільки людина проживає фактично на непідконтрольній території.

Він наголосив, що перевірки за місцем реєстрації відбуваються і надалі, незважаючи на те, що Київський апеляційний адмінсуд їх скасував.

“Люди приїжджають раз на ці два-три місяці для того, щоб пройти верифікацію. Три дні живуть на підконтрольній території, а потім повертаються на непідконтрольну територію, де вони і проживають постійно. Я вважаю, що це неправильний підхід”, -  сказав Менендес.

За даними Мінсоцполітики, в Україні офіційно зареєстровано понад 1,5 млн переселенців з анексованого Криму та окупованого Донбасу.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ