Підтримати нас

Верховний Суд надав дозвіл на стягнення з РФ компенсації за експропрійоване в АР Крим майно

Автор статті
30 січня 2019 06:37
832
Поширити:

Верховний суд України підтвердив рішення Апеляційного суду міста Києва про надання дозволу на арешт активів російських банків ПАТ "Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк", АТ "Сбербанк" та АТ "ВТБ Банк".

Про це йдеться на сайті «Судова влада України».

Зазначається, що в липні 2018 року 18 юридичних осіб та одна фізична особа звернулися до Апеляційного суду для визнання та надання дозволу на виконання рішення Арбітражного суду в Гаазі щодо арешту активів боржника (Російської Федерації) як компенсації за втрату майна в анексованому Криму. Апеляційний суд цей позов задовольнив, однак на відповідне рішення було подано апеляцію.

У цій справі застосовано новелу ЦПК України для підтвердження його проарбітражності і на виконання ч. 3 ст. 152 ЦПК України у серпні 2018 року заявники подали до Апеляційного суду м. Києва заяву про забезпечення позову, в якій, зокрема, просили накласти арешт на прості іменні акції ПАТ «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк», АТ «Сбербанк» та АТ «ВТБ Банк», кінцевими бенефіціарами яких є боржник – РФ, а також будь-які дії, спрямовані на відчуження майна.

Ухвалою від 5 вересня 2018 року Апеляційний суд м. Києва, діючи як суд першої інстанції, задовольнив заяву про забезпечення позову, а ухвалою від 25 вересня 2018 року – заяву про визнання та надання дозволу на виконання рішення Арбітражного суду (м. Гаага, Королівство Нідерландів).

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду, діючи як суд апеляційної інстанції, розглянув апеляційні скарги на згадані ухвали у відкритому судовому засіданні.

За результатами розгляду, постановою Верховного Суду від 25 січня 2019 року проголошено вступну та резолютивну частини:

1) апеляційні скарги на ухвалу Апеляційного суду м. Києва від 25 вересня 2018 року залишено без задоволення, а вказану ухвалу Апеляційного суду м. Києва від 25 вересня 2018 року залишено без змін;

2) Апеляційні скарги на ухвалу Апеляційного суду м. Києва від 5 вересня 2018 року (про забезпечення позову) задоволено частково, а ухвалу Апеляційного суду м. Києва від 5 вересня 2018 року змінено. Заяву про забезпечення позову задовольнити частково.

Нагадаємо, розгляд вищезгаданої справи був ініційований позивачами проти РФ 19 червня 2015 року на підставі угоди між урядами РФ і України від 27 листопада 1998 про захист інвестицій російсько-українського двостороннього інвестдоговору (ДІД) і відповідно до регламенту UNCITRAL.

Позивачі стверджували, що РФ порушила свої зобов'язання шляхом ухвалення з серпня 2014 року кроків, які перешкоджали їх інвестиціям в Криму.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ