Підтримати нас

Верховна Рада ухвалила закон про воєнні злочини

Автор статті
06 червня 2019 10:00
717
Поширити:

Верховна Рада в першому читанні ухвалила законопроєкт №9438 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення гармонізації кримінального законодавства з положеннями міжнародного права", який, зокрема, вдосконалює правовий режим кримінальної відповідальності за тортури відповідно до вимог сучасного міжнародного права.

Про це повідомляє пресслужба парламенту.

Документ внесли на розгляд парламенту ще в грудні минулого року за ініціативи Володимира Гройсмана. Ухвалення закону, за словами правозахисників, чекали тисячі людей, які стали жертвами конфлікту на Донбасі. Річ у тому, що Кримінальний кодекс в Україні досі не передбачає кримінальної відповідальності за злочини проти людяності та за воєнні злочини.

"Ці специфічні прогалини у вітчизняному кримінальному законодавстві України виникли не через те, що останнє перестало "встигати" за суспільно-політичним життям, а зумовлені тим, що від моменту прийняття КК його положення системно не узгоджувались із сучасним міжнародним правом та тенденціями його імплементації в національні правові системи в аспекті кримінальної відповідальності за так звані злочини за міжнародним правом", – зазначав автор законопроєкту в пояснювальній записці до нього. 

Задля привернення уваги до проблеми відсутності покарань за воєнні злочини жертви полону і правозахисники проводили акції. Останню таку вони організували під стінами Верховної Ради 4 червня. Тоді родичі полонених розповідали, що людей у підвалах, непридатних для життя, на окупованих частинах Донбасу тримали та продовжують тримати роками. Це, за їхніми словами, є нічим іншим, як злочинами проти людяності, відповідальності за які досі не було в українському законодавстві.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ