Підтримати нас

Вербна неділя 2018: історія і традиції світлого свята

Автор статті
31 березня 2018 03:30
658
Поширити:

Вербна неділя або вхід Господній в Єрусалим відзначається напередодні Великодня. У цьому році свято припадає на 1 квітня.

Вербна неділя присвячена в'їзду Ісуса Христа в Єрусалим, про який написано у всіх чотирьох Євангеліях. Коли Ісус прибув у місто верхи на віслюку, його зустрічала радісна юрба, яка вітала його пальмовими гілками. Християни пальму замінили вербою.

У народі верба завжди означала весну і нове життя. Тому вона і стала релігійним символом. Крім того, у Старому Завіті йдеться про те, що в храм люди повинні були приносити молоді гілочки верби. Її освячують в суботу на всеношній. Після цього вербу несуть додому і ставлять у воду: якщо вона пустить коріння – можна висадити в землю, а якщо засохне – ні в якому разі не викидайте, можна тільки спалити. Освяченим гілочкам верби надавали особливого значення – люди вірили в їх очищувальну силу, і в те, що вони допоможуть врятувати худобу від хвороб.

Крім того, вербі приписувалася і цілюща сила. Вірили, що вона допомагає від лихоманки і безпліддя. В народі також вірили, що освячена верба може зупинити літню грозу, а кинута в полум'я, — допомогти при пожежі.

Вербна неділя відзначається щороку за тиждень до Великодня. В цей день прийнято вітати один одного, відвідувати служби і святили гілки верби.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ