Підтримати нас

Велосипедний ранок Херсона

Автор статті
03 жовтня 2019 06:36
990
Поширити:

«Їдеш велосипедом на роботу? Отримай безкоштовну каву та долучися до акції!»

Такими словами зустрічали ранкових велохерсонців активісти на площі Свободи. Сьогодні, 3 жовтня, відбулась акція «Велосипедом на роботу». У центрі міста стояв намет, в якому велосипедистів частували кавою з печивом та дарували світловідбивні смужки. За словами організатора акції Ярослава Концевого, головна мета заходу — популяризація велосипедного способу життя:

— По-перше, їзда на велосипеді — це про здоров’я, — наголошує Ярослав. — По-друге, це екологічно. По-третє, зменшується рівень шуму. Вже давно європейські міста надають пріоритет пересування містом пішоходам та велосипедистам, комплексно змінюючи інфраструктуру міського середовища.

Проте в Херсоні велосипедисти все ще перебувають ледь не на найнижчому щаблі в пріоритеті розвитку міста. Всі опитані кореспондентом «Вгору» учасники акції відзначають необхідність розбудовувати велоінфраструктури в місті: велодоріжки, станції техогляду, велопарковки. Велосипедисти згадували про знайомих, що просто бояться їздити вулицями на двоколісному транспорті (нагадаємо, їзда на велосипеді тротуаром — це порушення правил дорожнього руху), та з сумною посмішкою раділи поганим дорогам в центрі міста. На них не такий інтенсивний автотрафік, тож хоч там у велосипедиста однією небезпекою менше.

Учасник ранкової акції

Хоча, за словами Концевого, цього року Управління транспорту, дорожньої інфраструктури та зв’язку Херсонської міської ради вже розробило необхідну документацію щодо будівництва перших десяти кілометрів велодоріжок. Отже, вже наступного року їм зможуть порадіти мешканці мікрорайону Таврійський. Але це — перемога з присмаком зради. Бо проєкт будівництва велодоріжок мав бути поданий на реалізацію ще рік тому:

— Десь затягнули за строками, якісь дані не внесли, щось забули додати. Ми ще рік тому могли подати свою заявку щодо будівництва велодоріжок до Державного фонду регіонального розвитку, — розводить руками Ярослав. — Але якби в Управлінні хотіли б зробити велоінфраструктуру так само сильно, як цього бажають херсонські велосипедисти…

Мікрорайон Таврійський вибраний через те, що це найбільш густонаселений мікрорайон Херсона. Його вулицями проїжджає найбільше велосипедистів за годину. За проєктом, велодоріжки будуть збудовані з обох боків вздовж проспекту 200-років Херсона, вулиць полковника Кедровського, 49- Херсонської гвардійської дивізії, Покришева та у парку Дубки. Для отримання коштів від ДФРР місто повинно долучитись до фінансування у розмірі 10% від суми. Загальна вартість будівництва  — близько 10 мільйонів гривень, тож Херсону лишається додати лише 1 мільйон гривень.

У планах активістів охопити все місто зручними велодоріжками. Але для здійснення цієї ідеї необхідно моделювати комплексну схему сталої мобільності Херсона. У ній будуть вибудувані сучасні пріоритети пересування містом — на першому місці розташований пішохід, за ним велосипедист, на третьому громадський транспорт, за ним власний автомобільний транспорт і наостанок вантажний автотранспорт. Для втілення цієї концепції в Херсоні Концевий сподівається на допомогу Європейського банку реконструкції та розвитку. Останній готовий надати кошти на розробку плану сталої мобільності, від 3 до 5 мільйонів гривень. А поки — активісти продовжують власними силами популяризувати велотранспорт в Херсоні.

Наочна інфографіка: скільки потрібно власного автотранспорту, громадського транспорту та велосипедів щоб перевезти 60 містян.

P.S. Акція «Велосипедом на роботу» виконується в рамках проєкту «ВелоМіста», який організовують Громадська організація «Спільно HUB» в партнерстві з Громадською організацією «Вело Херсон» та «Вело Піт Стоп» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ