Підтримати нас

"Великий потоп" у Херсоні

Автор статті
26 березня 2021 16:11
1,970
Поширити:

Понад 100 років тому погодні умови, планування міста та розливи Дніпра призводили до затоплення окремих районів Херсона. Один з найстрашніших "потопів"стався у червні 1914 року: "старожилы не помнят таких колоссальных бедствий, какие причинила во вторник, ночью, разразившаяся гроза с ливнем".

Що ж сталося? Увечері, о 9 годині, почався невеличкий дощ, який через декілька хвилин перетворися у справжню зливу: "Померкшее небо то и дело пронизывали огненные молнии. Воздух часто оглашался громовыми раскатами необыкновенной силы". Бруківка одразу зникла під потоками брудної води, яка швидко ринула на тротуари. На центральних вулицях вода доходила до дверей магазинів. А на околицях  відбувалося справжнє жахіття: "Широкие бурные потоки воды, разрушая все попадавшее на пути, с бешеной стремительностью неслись по улицам, мгновенно затопляя их и врываясь в жилые дома, подвальные помещения и погреба, наводя страшную панику на захваченных врасплох жителей. Рассвирепевшая же стихия, точно мстя несчастным, продолжала свое разрушительное действие…" (газета «Родной край», № 667, 1914 рік). Херсонцям, які потрапили у водну пастку, нічого не залишалося, як бігти на горішні поверхи або дахи будинків, щоб врятуватися від загибелі.

Особливо люто бушувала вода в балках, які виходили до річки Кошова. Тут вода нещадно затоплювала будиночки та руйнувала все на своєму шляху. Потоки знесли усі дерев’яні мости у нижній частині Забалки. Постраждалі від негоди люди були змушені проводити цілу ніч просто неба.

Тільки вранці відкрилася вся страшна картина після "Великого потопу": "Во многих домах высота воды около 1 с половиной аршина*. Мебель, одежда, подушки и прочий домашний скарб – все это плавает в воде в виде жалких обломков и грязного тряпья. Все остались в том, в чем успели выскочить из своих квартир" (газета «Родной край», № 667, 1914 рік).  

Міська влада одразу почала наводити лад у Херсоні. Робітники комунальних служб прибирали дошки, колоди та інше сміття на вулицях. Поліцейські обходили потерпілих  та складали їх списки. Жителі також намагалися допомагати один одному. Хтось дав притулок, хтось - теплі речі, а хтось - гроші.

*Аршин – давня одиниця довжини. 1 аршин = 71,12 см. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ