Підтримати нас

"Велике" переселення раків понад 100 років тому

Автор статті
04 серпня 2021 05:30
3,275
Поширити:

Увесь свій період існування людина займалася полюванням, що спочатку було звичайною необхідністю.

Але потім це переросло в спортивне дозвілля, що призвело до знищення окремих видів тварин. Херсонщина не стала винятком у цій глобальній мисливській “вакханалії”. У XIX - початку XX столітті починають зникати рідкісні представники тваринного царства. Яскравим таким прикладом є тарпани*. Востаннє їх бачили в херсонських степах десь у середині позаминулого століття. Цю нішу, яка звільнилася, потім довелося заповнювати Фрідріху Фальц-Фейну конями Пржевальського з Центральної Азії.

На тарпанах історія зникнення тварин не закінчилася. На початку XX століття господарське засвоєння регіону призвело до часткового зникнення бобрів, кабанів, горностаїв та інших тварин. У 1903 році деякі любителі природи намагалися без особливого успіху протистояти такій тенденції, створивши “Общество покровительства животным”. Їм протистояло Херсонське товариство любителів полювання та спорту, яке очолював віцегубернатор Безобразов. Думаю, не треба пояснювати, чому ефективність діяльності активістів зводилася до нуля.

У цей час проблеми були не тільки з тваринами на суші. Починають зникати й мешканці підводного царства. До їх порятунку вже підключилися заможні городяни Херсона. І як тут не згадати про Іларіона Івановича Корбуля**. Він не тільки надав грошову допомогу для штучного розведення риби, але і став ініціатором відновлення популяції раків у Дніпрі. Вони майже повністю були знищенні чумою. Як Корбуль це зробив? Він найняв жителів села Блакитне (нині - село в Херсонській області), які спіймали та “переселили” майже 4 тисяч раків з Інгульця в озеро Круглик***. Напевно, цій події завдячуємо, що сьогодні досі ракоподібні мешкають у Дніпрі.  

Може, уже досить хаотично знищувати тварин! А то не факт, що з’явиться “новий Корбуль” у Херсоні…

*тарпани – зниклий вид диких коней, який був широко розповсюджений у степах деяких країн Європи.  

**Іларіон Іванович Корбуль – херсонський підприємець кінця XIX - початку XX століття. Один зі засновників Товариство взаємного кредиту (перша кредитна спілка для допомоги середньому та малому бізнесу Херсона).

*** Круглик – озеро, яке розташоване між Дніпром та його рукавом Кардашинською Конкою. Свою назву дістав від округлої форми.  

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ