Підтримати нас

“Велике будівництво” під стволами гармат. Чи продовжуватиметься президентська програма?

Автор статті
22 лютого 2022 14:30
989
Поширити:

Вчора, 21 лютого, президент Російської Федерації Володимир Путін підписав указ про офіційне визнання Росією "ДНР" та "ЛНР". Таким чином, Москва де-юре підтвердила стан речей, який багатьма трактувався де-факто вже майже вісім років. Після цього низка договорів була підписана з "лідерами" "ОРДЛО" - зокрема, про дружбу, співпрацю та взаємну допомогу.

Попри військову загрозу, “спортивну перлину” продовжують споруджувати  

Серед іншого, у пункті 4 указу Путіна значиться: "Здійснення Збройними силами Російської Федерації на території республік функцій з підтримання миру".

Отже, вже найближчими днями очікується, що російські війська, “яких там немає", з'являться на території ОРДЛО вже цілком виразно. А це неминуче означає, що Україна опинилася вже за мікроскопічний крок від ескалації повномасштабного конфлікту.

Логічно припустити, що в такій ситуації керівництву української держави необхідно було б в авральному порядку розпочати забезпечення оборони країни та населення. Для чого слід було б кинути буквально всі наявні сили, включаючи людський та фінансовий ресурс. Що означає - потрібно терміново призупинити, заморозити реалізацію багатьох дорогих проєктів розвитку інфраструктури, перенаправивши зусилля на підтримку обороноздатності.

Але, судячи з усього, ці цілком очевидні речі далеко не такі очевидні (принаймні поки що) українським можновладцям. Інакше як, наприклад, пояснити, що вже наступного ранку після епохального відеозвернення президента РФ та підписання скандального визнання "республік" пресслужба Херсонської облдержадміністрації розсилає по всіх ЗМІ регіону бравурний "звіт" про хід робіт з будівництва в Новій Каховці Центру олімпійських видів спорту "Н2О", який включено до програми "Велике будівництво"?

Наче іронізуючи над нинішньою передгрозовою ситуацією, чиновники пишуть, що “на Херсонщині споруджують спортивну “перлину” півдня України, яка до того ж “не має аналогів”.

“Реалізація об'єкту дозволить мешканцям області займатися спортом у сучасних, якісних та доступних умовах. Серед спортивних дисциплін, які будуть доступні у "Н2О Нова Каховка" - плавання, водне поло, баскетбол, волейбол, єдиноборство, теніс, гімнастика, фітнес, стрільба з лука”, - доповнюють у ХОДА.

Як збільшення армії завадить будуванню доріг

Варто зазначити, що подальше педалювання теми "Великого будівництва", яке межує з відвертим популізмом, цілком і повністю легітимізоване самим президентом Володимиром Зеленським, який, попри  багатомісячні пророкування світовими лідерами, вітчизняними та західними ЗМІ військової загрози, буквально днями заявив:

“Ми можемо збільшити армію вдвічі-втричі, але тоді, наприклад, не зможемо будувати дороги. Для нас це проблема”.

Ще раніше, у січні, Гарант Конституції відзначився ще більш легковажними та навіть анекдотичним висловлюванням, коли повідомив:

"Потрібно видихнути й заспокоїтися. Не бігти за гречкою та сірниками. У квітні - відзначимо Великдень. У травні, як завжди, сонце, вихідні, шашлики. 31 грудня всією сім'єю зберемося за столом. І я впевнений, що у новорічному зверненні скажу: "Дорогі українці! Ну, я ж казав? Ми молодці".

Тим часом популістська вакханалія під назвою “Велике будівництво” продовжує ширитися всією країною. Зокрема, поспостерігати за цим дійством вартістю в мільярди можна в режимі онлайн: тут ми побачимо, що жодні путінські укази не зупиняють процесу. А на сайті самої програми зазначена воістину грандіозна кількість – не десятки, а сотні – об'єктів, які планується здати “під ключ” уже цього року.

Звичайно, будь-коли можна було б заплющити очі й на пафос, з яким проводиться в життя президентська програма, і на присвоєння заслуг у будівництві чиновниками, і навіть на “корупційну складову”. Зрештою, є надії, що хоч якісь об'єкти з неосяжного списку будуть справді реконструйовані та збудовані та принесуть користь громадянам. Але тепер, коли можуть цілком реально "заговорити" гармати, видається, що долота, рубанки та відбійні молотки повинні "замовчати". Принаймні зробити у своїй “розмові” вимушену паузу.

На фото ХОДА: У Новій Каховці триває будівництво “спортивної перлини півдня” - Центру “Н2О”.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ