Підтримати нас

Учені з'ясували, кого саме бояться комарі

Автор статті
13 лютого 2021 08:00
834
Поширити:

Комарі здатні запам’ятовувати запахи, асоційовані з небезпекою, і згодом уникати їх. Це може допомогти в розробці засобів боротьби з комарами, які переносять небезпечні захворювання.

До такого висновку прийшли біологи з Вашингтонського університету в США. 

Під час дослідження самок комара поміщали в камеру, де була тканина з запахами різних людей і мишей. Коли піддослідні на неї сідали, вчені за допомогою вібрації симулювали захист жертви від укусів. 

Через 24 години комарів випустили в інший простір з двома коридорами – по одному вчені пустили повітря без запаху, а по іншому –  запахи з попереднього експерименту. При цьому комахи не летіли по тому коридору, де був запах їх колишніх «жертв», які «дали відсіч». 

У дослідженні наголошується, що запам’ятовувати запахи комарам допомагає дофамін – генетично модифіковані особини, у яких була ускладнене вироблення цього гормону, не розрізняли аромати. 

Автори роботи вважають, що їх відкриття може принести велику користь медицині. Так, порушення вироблення дофаміну за допомогою генної інженерії може відучити комарів впізнавати запахи людей і боятися різких рухів. Дослідження опубліковано в Current Biology.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ