Підтримати нас

Вбивають, завдають поранень, викрадають - наслідки російської агресії для журналістів, що працюють в Україні

Vgoru
Автор статті
16 березня 2022 16:52
8,521
Поширити:

Від початку російського вторгнення в Україну, від рук окупантів постраждало вже 15 представників мас-медіа як вітчизняних, так і міжнародних засобів масової інформації. Найчастіше вони потрапляють під обстріли, проте непоодинокі також випадки тиску і насильницьких дій щодо представників ЗМІ. Деталі - у наступному матеріалі.

За даними команди “Львівського медіафоруму”, за 20 днів з початку повномасштабного вторгнення в Україну, російські військові вбили 6 журналістів, 8 отримали поранення, одного представника ЗМІ викрали.

Серед загиблих журналістів як українці, так і громадяни інших держав

Так, 13 березня в Ірпені російські військові застрелили американського репортера, документаліста Брента Рено (Brent Renaud). Він разом з американським фотографом Хуаном Арредондо того дня фільмував евакуацію людей з Ірпеня через зруйнований міст. 

14 березня у селі Горенка Київської області загинули оператор телеканалу Fox News, ірландець П’єр Закжевскі (Pierre Zakrzewski) та українська журналістка Олександра Кувшинова. Авто, в якому вони їхали разом із британським кореспондентом телеканалу Бенджаміном Холлом, потрапило під артилерійський обстріл російських військ.

Не під час виконання професійних обов’язків, проте від рук російських військових загинули ще троє українських журналістів: 

“26 лютого у селі Зеленівка Херсонської області загинув журналіст інформаційного тижневика «Навколо тебе» Ділєрбек Шакіров. Чоловіка розстріляли з автомобіля з автоматичної зброї російські військові. 1 березня під час ракетного обстрілу російськими військами телевежі у Києві загинув оператор телеканалу Live Євгеній Сакун, який у той момент проходив повз неї. 6 березня в бою під Миколаєвом загинув український військовий журналіст Віктор Дудар, який тоді перебував у складі Збройних сил України”, - йдеться у повідомленні команди “Львівського медіафоруму”.

Викраденого каховського журналіста досі не знайшли

Одного журналіста, ймовірно, викрали російські військові. Так, 12 березня у Каховці зник Олег Батурин, журналіст херсонської газети «Новий день» та керівник громадської організації «Європростір», яка займається журналістськими розслідуваннями про життя на окупованих територіях і корупцію в регіонах.

Внаслідок обстрілів поранено 8 журналістів

Серед поранених представників мас-медіа - журналіст Стефан Вайхерт (Stefan Weichert) і фотограф Еміль Фільтенборг Міккельсен (Emil Filtenborg Mikkelsen), які 26 лютого потрапили під обстріл в місті Охтирка Сумської області:

“Їхнє авто з маркуванням «TV» на склі без попередження розстріляв чоловік в одязі без розпізнавальних знаків зі зброї, «схожої на штурмову гвинтівку». За попередньою інформацією того дня біля лінії фронту Охтирки діяли російські диверсанти, але наразі неможливо встановити, хто стоїть за нападом на журналістів.

Варто зауважити, що ЗСУ просять знімальні групи маркувати свої службові авто та бронежилети написом «PRESS», оскільки позначка «TV» здалеку може бути схожа на маркування ворожої техніки — «V», - пишуть представники медіафоруму.

28 лютого біля села Стоянка Київської області російські диверсанти обстріляли знімальну групу британського телеканалу Sky News. Тяжкі поранення отримав кореспондент Стюарт Рамзі (Stuart Ramsay), оператора Річі Моклера (Richie Mockler) від двох прямих пострілів врятував бронежилет.

6 березня поблизу села Водяно-Лорине Миколаївської області російські військові поранили швейцарського журналіста Гійома Бріке (Guillaume Briquet). Він отримав осколкові поранення обличчя та передпліччя. 

11 березня у Баришівці київської області внаслідок нічного ракетного удару або удару авіації російських військ постраждав український кореспондент Радіо Свобода Мар’ян Кушнір. Журналіст отримав контузію.

13 березня в Ірпені російські військові обстріляли авто, у якому знаходилися американські журналісти. Фотокореспондент Хуан Арредондо (Juan Arredondo) отримав осколкове поранення в стегно, його колега Брент Рено загинув від поранення в шию. 

14 березня у Київській області російські військові поранили британського кореспондента телеканалу Fox News Бенджаміна Холла (Benjamin Hall). За повідомленням Генпрокурорки України Ірини Венедіктової, він отримав осколковий перелом обох ніг.

Як мінімум, у трьох випадках журналістам, які потрапили під обстріли, вдалося вціліти.

Тиск на місцевих журналістів

Крім того, практично щодня надходить інформація з окупованих росіянами регіонів про постійний тиск на місцевих журналістів, яких погрозами життю й здоров’ю їхньому та їхніх рідних змушують ретранслювати російську пропаганду. Зокрема, 13 березня голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух змалював ситуацію в окупованому Бердянську: 

«Окупанти переписали адреси журналістів, їхніх родичів. Примушують їх працювати для російської пропаганди. Погрожують їхнім дітям, батькам, дружинам. Намагаються реалізувати терор і тотальне залякування».

З цією ж метою російські військові вже обстріляли телевежі у Києві, Харкові, Луцьку, Рівному, Лисичанську, Коростені, захопили їх у Херсоні, Старобільську та Мелітополі, а також радіостанцію у Бердянську.

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ