Підтримати нас

Вакцинація від Covid-19 наближається: чого саме чекати херсонцям?

Автор статті
27 серпня 2020 06:10
976
Поширити:

Ймовірно, уже з наступного року в Україні розпочнеться вакцинація від Covid-19. Принаймні, такі прогнози дає Міністерство охорони здоров’я.

Чи готова до цього Херсонщина, хто першочергово отримає щеплення та чи добровільним буде цей процес – у матеріалі Тетяни Назаренко.

У світі тривають клінічні дослідження 25 вакцин-кандидатів проти коронавірусу. Шість з них – на завершальному етапі. Їх результати стануть відомі вже до кінця  року, а на початку наступного - має розпочатися серійне виробництво. Про це на початку серпня під час брифінгу в МОЗ розповів головний санітарний лікар України Віктор Ляшко. Також він повідомив: Україна буде поміж держав, які першими отримають вакцини, а саме 8 млн. доз. 

Як відбуватиметься вакцинація на Херсонщині та чи буде у населення вибір - робити щеплення чи ні? Про це ми розпитували  директора комунального неприбуткового підприємства «Херсонський обласний центр громадського здоров’я» Юрія Ромаскевича.

Передусім, на його думку, перш, ніж стверджувати щось напевне, потрібно дочекатися цих вакцин та їх оцінки Міністерством охорони здоров’я:

«У першу чергу  досліджуватимуть ефективність вакцини, тобто наскільки вона може запобігати інфекції, - говорить Юрій Ромаскевич. - Ті вакцини, що, наприклад, мають убезпечувати від дифтерії, дають захист на 93 – 98%. Які будуть характеристики цієї  - поки що невідомо. Те, що Україна справді стоїть у черзі на її отримання, – це правда. Те, що ми маємо шанс отримати її одними з перших, – також правда. Але коли це буде конкретно, говорити зарано. Як тільки  побачимо цю вакцину, як тільки  знатимемо її характеристики, тільки тоді буде вирішено, чи варто її рекомендувати населенню.

Коли всі бігають з криком: «Ось, прийде вакцина і вона нас врятує!», я завжди кажу, що по-перше, вона ще не прийшла, а по-друге, ми не знаємо її характеристик. Якщо ризик від використання вакцини вищий, ніж її ефективність, то ніхто таку вакцину використовувати не буде».

Як розповів директор обласного центру здоров’я, вакцину від Covid-19 насамперед отримає Державне підприємство «Державний експертний центр» МОЗ України, де її і буде досліджено. Тільки після цього її внесуть або не внесуть до Переліку лікарських засобів, які можуть використовуватись в Україні. 

Крім того, Юрій Ромаскевич спростував інформацію щодо примусової вакцинації, яка шириться в мережі інтернет. За його словами, чутки про те, що без щеплення дитину не візьмуть до школи або працівника на роботу, неправдиві. До того ж, питання про дітей поки що не стоїть на першому місці.

Насамперед, можливість зробити щеплення будуть мати представники тих категорій, які перебувають у групах ризику. Це працівники медичних установ, закладів громадського харчування, сфери обслуговування, тощо, тобто громадяни, які впродовж дня мають найбільше контактів.

Під час уже згаданого брифінгу в МОЗ міністром охорони здоров’я була оприлюднена інформація, що 4 вітчизняних компанії зареєстрували клінічні дослідження лікарських засобів, які можуть використовуватися при симптоматичному лікуванні коронавірусу. Коментуючи це, Юрій Ромаскевич сказав:

«Усі країни світу, зокрема, й Україна, намагаються знайти препарати, які були б ефективними при лікуванні COVID-19. Проте на сьогодні ніде у світі ефективного противірусного препарату немає. Ті препарати, які проходять дослідження, у тому числі в Україні, використовують для симптоматичного лікування того чи іншого синдрому, який в даному випадку існує при COVID. Тобто, це посиндромне лікування, а не комплексне».

На сьогодні ж, аби уникнути зараження, Юрій Ромаскевич радить населенню ретельно виконувати профілактичні заходи, найефективнішими з яких є дотримання дистанції, носіння масок та використання засобів дезінфекції. За його словами, це знижує ризик захворіти на 80 – 90%.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ