Підтримати нас

Вакси та антивакси: конфлікт сьогодення

Автор статті
19 жовтня 2021 07:35
1,065
Поширити:

У 2021 році у світі (і Україна не виняток) в розмовній мові з'явилося два відносно нових терміни - "вакси" і "антивакси".

Неважко зрозуміти, що їх поява пов'язана з поширенням коронавірусної інфекції COVID-19 і з кампанією по вакцинації населення від цього виду вірусу.

Як і належить у випадках радикальних настроїв, обидва табори допускають очевидні перебільшення.

З одного боку, активні прихильники вакцинації лякають людей припущеннями про високу захворюваність і навіть смертність, якщо людина не зробила бодай одну дозу вакцини. У разі ж, якщо вона відмовляється від цього, вакцинатори пропонують піти на повну самоізоляцію.

З іншого боку, є громадяни, які повністю відкидають вакцинацію. Вони стверджують, що вакцини при нинішньому розвитку вірусу недостатньо вивчені і при їх застосуванні люди можуть отримати для здоров'я не менш серйозні проблеми, ніж завдає сам вірус.

У Херсоні, який з 15 жовтня рішенням Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій перейшов у так звану "червону" зону карантину, містяни також буквально поринули у палкі диспути на цю тему.

Зокрема, предметом для дискусій в останні дні стали величезні черги на вакцинацію, які вишикувалися в обласному центрі.

Як повідомляє на своїй сторінці в Фейсбуці політолог Дементій Бєлий, у центрі вакцинації в ТРК "Фабрика", який працює вже не перший місяць, зараз спостерігається справжній ажіотаж.

Вісім місяців йшла кампанія переконання: треба вакцинуватися, щоб врятувати життя собі і своїм близьким. Про це йшла мова з телевізора. Це говорили відомі люди. Випускалися бадьорі плакати. До цього закликали люди від влади. У відповідь тільки множилася кількість марення про небезпеку вакцин з боку звичайних громадян. Все більше і більше людей з палаючими очима заявляли, що у них є право не вакцинуватися. І ось, нарешті, з'явилися черги в центрах вакцинації, - пише Дементій Бєлий.

Своєю чергою старший науковий співробітник Інституту мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України Надія Жолобак вважає, що вакцинувати під час епідемії категорично не можна. А ще, за її словами, вакцинування може запускати процес самознищення власних клітин пацієнта.

А ось що написав у Фейсбуці громадський діяч Олег Зайченко

Сьогодні херсонців у 99% випадків косить коронавірус штаму "Дельта". А всі вакцини, що застосовуються в Україні, розроблені проти штаму "Альфа" … Знову для тих, хто не зрозумів. Вам колють вакцину, яка випущена для іншого штаму вірусу. Вакцина проти вірусу "Альфа", (той, який був раніше) неефективна проти вірусу "Дельта" (який є зараз). Навіщо вони це роблять? У мене є тільки одна відповідь: потрібно реалізувати залишки. Щоб купити нову партію вакцин. Щоб знову отримати відкат.

Своєю чергою, адвокат Ростислав Кравець,  в ефірі медіа-групи Голос.uа, зазначає:

У Законі України" Про захист населення від інфекційних хвороб" є пункт про обов'язкове проходження попереднього медогляду. А яка кількість громадян перед вакцинацією провела медогляд? Я думаю, одиниці.

Тим часом у Міністерстві охорони здоров'я продовжують наполягати на своєму.

В умовах стрімкого поширення коронавірусної хвороби в Україні єдиним способом захиститися від важкої форми хвороби та смерті від неї є вакцинація, - стверджує Головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін. - 97,1% людей, яких госпіталізували з COVID-19 у вересні в Україні, були невакцинованими, тобто не отримали двох доз антиковідної вакцини.

Також він додав, що “нещодавно були опубліковані дані Центрів з контролю та профілактики захворювань США, які показують, що ризик померти у невакцинованих у 11 разів вищий, ніж у людей, які отримали дві дози вакцини. Ризик захворіти в 6 разів вищий у невакцинованих, у порівнянні з тими, хто отримав дві дози вакцини”. 

Тим часом поки "за лаштунками" вважається, що вакцинування - процес добровільний, багатьох громадян закликають на роботі обов’язково вакцинуватися. В іншому випадку їм загрожують відпусткою за свій рахунок і навіть звільненням.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ