Підтримати нас

В уряді розказали, які кримчани зможуть отримувати українські пенсії

Автор статті
11 червня 2017 07:04
678
Поширити:

Кримчани можуть претендувати на українські пенсії, якщо вони сплачували внески в Пенсійний фонд України. Про це заявив Володимир Гройсман під час зустрічі із регіональними ЗМІ, повідомляє Українська правда.

Так, журналісти запитали про кримчан, які, наприклад, останні три роки перед пенсією працювали в окупованому Криму, а потім переїхали до України.

"Якщо людина, де б вона не працювала, сплачуватиме в Пенсійний фонд України, немає жодних питань, щоб потім претендувати на пенсію", – сказав Гройсман.

Він наголосив, що Крим – це Україна, але претендувати на пенсії від України можна лише в тому разі, якщо внески сплачують у Пенсійний фонд України.

"Те саме стосується і заробітчан", – зазначив Гройсман.

Водночас міністр соцполітики Андрій Рева не виключає, що у разі переїзду громадянина України з Криму на підконтрольну Києву територію, отриманий ним трудовий стаж на окупованій території враховуватиметься при нарахуванні пенсії, повідомляє Укрінформ.

"У нас є закон про окуповані території. Крим у нас вважається окупованою територією. За законом, відповідальність за соціальний захист людей, у тому числі громадян України, які знаходяться на окупованій території, несе держава-окупант. Водночас, якщо людина переїжджає на територію, підконтрольну Україні, вона має право на пенсійне забезпечення за законами України. Як бути з тим стажем, який вона отримала в Криму? Діє угода СНД, і по цій угоді ми можемо врахувати той стаж, який вона там мала", – зазначив урядовець під час зустрічі з регіональними ЗМІ.

Він пояснив, що для підтвердження стажу, отриманого на окупованій території Україна повинна буде звернутися до держави-окупанта.

При цьому Рева нагадав, що дипломатичні відносини з Росією Україна не розривала.

"Людина не винна, що її окупували... Цей стаж для неї не пропаде", – підкреслив міністр.

У свою чергу прем’єр-міністр Гройсман повідомив на зустріч, що громадяни України, які працюють неповний робочий день, отримуватимуть меншу пенсію.

На запитання, чи будуть ті, хто працює на півставки, отримувати меншу пенсію, чи їм доведеться працювати 50 років, він відповів, що працювати на стаж 50 років не доведеться, але формула нарахування пенсії ґрунтуватиметься на зроблених внесках до Пенсійного фонду.

"Це також справедливість", – сказав прем'єр.

А на запитання, чи потрібно буде жінці "купувати" стаж, якщо вона кілька років була у декреті, наголосив, що йдеться не про купівлю, а про компенсацію.

Прем’єр зазначив, що, можливо, буде компенсувати брак стажу "в межах 2 років".

Раніше повідомлялося, що Україна не підвищуватиме вік виходу на пенсію – це буде 60 років.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ