Підтримати нас

В Україні значно збільшать армію

Автор статті
02 лютого 2022 14:00
788
Поширити:

В Україні чисельність армії зросте на 100 тисяч осіб. Відповідний Указ 1 лютого підписав Президент Володимир Зеленський. Указ того ж дня набрав чинності.

Також у планах відмовитися з 1 січня 2024 року  від обов’язкового призову на строкову службу.

Збільшення чисельності Збройних Сил  відбуватиметься поетапно з 2022 по 2025 роки. Також передбачається збільшення термінів дії контрактів, посилення соціального захисту військовослужбовців та членів їхніх родин, забезпечення прозорого механізму кар’єрного росту, збільшення грошового забезпечення, вирішення проблем з житлом тощо.

Одночасно в країні мають запроваджувати модель інтенсивної системи військової підготовки як можливої альтернативної форми проходження строкової служби.

Що це таке, прокоментував міністр оборони України Олексій Резніков:

Сьогодні українська армія складається з трьох основних категорій осіб. По-перше, це професійні кадрові військові, офіцери та сержанти, які отримали фахову освіту. По-друге, це контрактники, які служать від 6 місяців до кількох років. А також юнаки, призвані на строкову службу. Ці люди мають різну підготовку, різну мотивацію, різне бачення того, чим є армія в їхньому житті. Щоб дати відсіч ворогу, нам потрібна професійна армія для стримування і формат підготовки мобілізаційного резерву. Президент доручив, і ми підготували бачення моделі, на першому етапі якої призов зберігається, проте у якості альтернативи вводиться короткострокова (3-4 місяці) інтенсивна військова підготовка. Пройшовши таку підготовку, молоді люди не потраплятимуть під призов. Натомість вони отримають базові військові навички. З 1 січня 2024 року ми плануємо повністю замінити призов на короткотривалу інтенсивну підготовку, поступово збільшуючи обсяги залучених і підтримуючи їхні навички шляхом періодичних тренувань та зборів. На сьогодні вже є розрахунки та обґрунтування різних моделей виконання Указу. Для реалізації зазначених кроків Уряд найближчим часом запропонує пакет необхідних законопроєктів і підзаконних актів. 

Довідково: торік Верховна Рада вже збільшила чисельність армії на 11 тисяч кадрових військових (з 250 тис. до 261 тис. осіб). 

Фото: Вечірній Київ

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ