Підтримати нас

В Україні є аналог американського “Білого дому”

Автор статті
27 липня 2021 16:00
1,247
Поширити:

Мешканці села Серебринці Могилів-Подільського району Вінницької області помітили, що старовинний палац Чацького дуже схожий на Білий дім — резиденцію американських президентів.

Схожість американського та українського «Білих домів» помітила директорка місцевої школи Оксана Сіра зі своєю донькою.

Жінка  розповіла  для «Вінниця.інфо», що схожість місцевої “цікавинки” з резиденцію американських президентів зауважила випадково, і на 20-доларовій банкноті це видно найкраще.

Вікна та колони на будівлях у Вашингтоні та Серебринці практично ідентичні.

Щодо українського аналогу, то це палац Чацьких у Серебринцях.

Його будували в стилі класицизму. Будівля була прямокутною за наземним планом, двоповерховою. З боку парку будинок стояв на високому цокольному поверсі, посередині будівлі був портик із чотирма колонами коринфського ордеру. Портики увінчували трикутні фронтони. Портик зі сторони парку опирається на аркадному цоколі, у якому була відкрита галерея.

У палаці повністю збереглася ліпнина. Планування всередині було централістичним, з залою та парадними приміщеннями на першому поверсі.

На сьогодні в українському “Білому домі” засідає сільський старостат та працює бібліотека.

За час існування палацу, у ньому були різні установи: контора, комори, дитячі ясла, відділення «Укртелекому», телефонна станція.

Оксана Сіра нарікає, приміщення є брендом села, але воно руйнується. Щоби зберегти його, тут планують розвивати туризм і привернути увагу до палацу Чацького. Саме тому  вирішили спробувати запросити до маєтку на екскурсію Джо Байдена, адже президент США небайдужий до України.

Запрошення планують оформити англійською й подати в старовинному стилі.

Як кажуть місцеві, за потреби, готові записати відеоекскурсію та запропонувати її переглянути всім охочим. Вже навіть створили сторінку палацу Чацьких у Фейсбуці.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ