Підтримати нас

В українських річках почали з'являтись дельфіни

Автор статті
21 червня 2017 13:17
641
Поширити:

В Україні в прісноводних водоймах почали з'являтися дельфіни. Ссавців помітили в водах Дунаю і Дніпра.

Дельфіни віддаляються від моря і не бояться людей, а підпливають до них і навіть пускають фонтанчики.

"Друзі, відпочиваючи з родиною на Дніпрі в Арестанці, ми помітили якийсь рух у воді і не повірили очам. Зовсім близько від нас видалося маленьке дельфінятко, а десь через півгодини - і вся дельфіняча сімейка в складі чотирьох особин", - розповів житель Херсона Денис Прокопенко.

Фахівці мають кілька пояснень незвичайного явища. Одні вважають, що ці тварини дуже люблять супроводжувати кораблі і могли піти за ними. Інші пов'язують це зі скиданням у річку морської води. На думку третіх, дельфіни вирушили в річки за здобиччю.

"Швидше за все, це трапляється через те, що в морі стає занадто мало їжі", - пояснив біолог Іван Касьянов.

Загроз в прісних водойм для ссавців чимало: їх можуть збити ехолокатори, не кажучи вже про браконьєрів, в руки яких вони можуть потрапити. Крім того, в річках їм може просто не вистачити глибини, через що дельфіни опиняться на мілині.

"Хоча легені дельфінів можуть без проблем пропускати через себе прісну воду, їх шкіра більше пристосована до життя в солоній воді. Коли ж вони потрапляють в прісну воду, тканини поступово руйнуються, через що в них можуть завестися паразити. Ця хвороба часом змушує їх викидатися на берег", - каже дельфінолог Анастасія Авраменко.

Проте, ссавці не поспішають покидати прісноводні водойми. А щоб направити їх назад в море, спеціально розробленої програми, яка захищає дельфінів, в природоохоронному законодавстві України немає.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ