Підтримати нас

В Україні вводять обов'язкові норми щодо доступності будівель для людей з інвалідністю

Автор статті
04 грудня 2018 16:30
608
Поширити:

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України затвердило нові державні будівельні норми (ДБН) щодо інклюзивності будівель і споруд. Нові норми були представлені на нараді щодо створення безперешкодного середовища під головуванням президента України Петра Порошенка, повідомила прес-служба уряду.

"Норми розроблені для створення безбар'єрного простору для всіх категорій людей з інвалідністю: з порушеннями опорно-рухового апарату, зору, слуху, розумової діяльності та інших маломобільних груп: літніх людей, вагітних жінок, батьків з дітьми та інших. Сьогодні 90% всіх побудованих пандусів є неправильно влаштованими, а переважна більшість людей взагалі не знають, що таке тактильна плитка. Так не повинно бути, і нові ДБН насамперед спрямовані на ефективне вирішення цієї проблеми", – заявив замміністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Лев Парцхаладзе.

Нові ДБН уже затверджені наказом Мінрегіонбуду № 327 від 30 листопада 2018 року. Найближчим часом вони будуть опубліковані в офіційному віснику міністерства, після чого через три місяці набудуть чинності. Це означає, що вже весною 2019 року нові ДБН запрацюють.

Ці норми будуть обов'язковими до виконання. У них наведені всі необхідні технічні характеристики облаштування елементів безбар'єрності, а також конкретні приклади, як це потрібно робити.

Зокрема, в документі йдеться про обнаштування:

  • пандусів, спеціальних підйомників та інших засобів доступності для людей з порушеннями опорно-рухового апарату;
  • тактильної плитки для підлоги, інформаційних таблиць і позначень шрифтом Брайля, інших візуальних елементів і аудіопокажчиків для людей з вадами зору;
  • дублювання важливої звукової інформації текстами, організації сурдоперекладу, використання систем звукопідсилення для людей з порушенням слуху.

Практична дія нових ДБН сприятиме створенню універсального громадського простору, доступного для кожного, впевнені у відомстві.

"Важливий фактор доступності – це універсальний дизайн або розумне пристосування об'єкта або послуги. Відмова в такому пристосуванні є дискримінацією великої кількості людей, є абсолютно неприйнятною. Це неприйнятно для України як цивілізованої європейської держави. Тому для того, щоб проектувати правильно, Мінрегіон розробив нові державні будівельні норми", – додав президент України Петро Порошенко.

Як відомо, створення реального безбар'єрного середовища для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп є одним із першочергових вимог у зв'язку з ратифікацією Конвенції ООН про права людей з інвалідністю та Угоди про асоціацію з ЄС.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ