Підтримати нас

В Україні спростили процедуру трансплантації органів: як це буде працювати?

Автор статті
20 травня 2018 08:30
618
Поширити:

Верховна Рада України ухвалила законопроект 2386а-1, який суттєво спростив процедуру трансплантації органів. За відповідне рішення проголосували 255 депутатів.

Одразу після голосування депутатка Ірина Суслова прокоментувала ухвалення законопроекту у своєму Facebook.

"Цим успішним голосуванням ми врятували тисячі життів. Сьогодні у кожного українця з’явилося право вибору, й він буде користуватись ним, виходячи з того, що підказує йому сумління", – написала вона.

 

Тепер кожен українець зможе написати дозвіл, щоб його органи після смерті могли трансплантувати іншій людині. Раніше, щоб провести таку операцію, дозвіл могли дати лише родичі.

За словами заступниці голови комітету з охорони здоров'я Тетяни Донець, масова трансплантація органів в Україні почнеться вже наступного року.

Операції проводитимуть, зокрема, у таких клініках: Київський центр трансплантації кісткового мозку, Національний інститут раку, Охматдит, Інститут патології крові та трансфузійної медицини у Львові та Інститут ім. Шалімова.

Лише цього року для пересадки органів українцям за кордоном з бюджету виділили 700 мільйонів гривень. В Україні ціни на трансплантацію ще не відомі, але, за словами Донець, їх сформують до кінця поточного року.

"В Індії, куди зараз їздять наші українці для пересадки органів, подібні операції стартують від 100 тис. доларів. У нас розцінки будуть дешевше, тим більше що людям не доведеться платити за перельоти та проживання", – говорить вона.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ