Підтримати нас

В Україні поменшало боржників з аліментів

Автор статті
04 лютого 2019 15:32
614
Поширити:

За останній рік кількість боржників з аліментів скоротилася майже на 12%. Про це повідомили на сайті платформи для роботи з відкритими даними "Опендатабот".

У 2017 році в Україні посилили відповідальність для батьків – неплатників аліментів: відтоді їм забороняють виїзд за кордон, право на керування авто, полювання і на зброю. За останній рік понад 20 тисяч батьків виплатили свій борг. За даними "Опендатаботу", у перші кілька місяців після запровадження нових правил кількість боржників зменшувалася стрімко – щомісяця борги гасили понад 5 тисяч осіб.

За даними чиновників, досі закон не почав діяти повністю ефективно. Так, не всім боржникам, щодо яких винесли рішення про заборону виїзду за кордон, не вдається виїхати з України.

"Усього винесли близько 130 тисяч постанов на заборону виїзду за кордон. Усі вони суто в паперовій формі й лежали в прикордонній службі. На кінець минулого року з цих 130 тис. реально внесли близько 10 тисяч. Оскільки працівники прикордонної служби вносять боржників у свій реєстр вручну, вони фізично не справляються. Хоча в кінці минулого року запровадили електронну систему, і це може поліпшити ситуацію", – констатує адвокат Олег Простибоженко.

Також не всі неплатники знають про свої борги, а санкції, передбачені в законі, як констатують юристи, не працюють для батьків, у яких немає грошей.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ