Підтримати нас

У херсонській лікарні імені Євгена Карабелеша проведено унікальну хірургічну операцію

Автор статті
14 липня 2020 10:00
709
Поширити:

У Херсонській лікарні імені Євгена Карабелеша лікарями разом з одеським колегою Ю.Ю. Цегоєвим було проведено нову операцію, яка стала рушійним етапом у розвитку ендоваскулярної хірургії.

Про це повідомляють на сайті медичного закладу.

Пацієнтом став сімдесятирічний чоловік з синдромом Леріша (оклюзія клубових артерій справа та зліва) ХАННК 3-4 ступенів. Також у паціента було супутнє ураження серця з порушенням ритму та зниженою систолічною функцією. Він не міг спати, бо його турбував біль в лівій нижній кінцівці, також були некротичні ураження пальців ступні.

Він потребував відкритої операції з протезування аорти черевної. Але, враховуючи супутню патологію з серцем, це був ризик виникнення важких ускладненнь та летальності. Тому за місцем проживання судинні хірурги відмовили пацієнтові у хірургічному вирішенні проблеми. Але чоловік все ж таки потребував допомоги, і в лікарні Карабелеша було прийнято рішення спробувати ендоваскулярний підхід. Це коли через прокол плечевої артерії було заведено спеціальні інструменти до артерій у животі, що кровопостачають ліву нижню кінцівку, та виконано реканалізацію (відновлення просвіту артерій до ноги) з установкою спеціальних стентів з лікарським покриттям.

Операція пройшла без жодного розрізу, загального наркозу та систем для введення. На наступний день пацієнт був уже виписаний та повернувся до родини. Спати стало легше, біль уже не турбує. Для заживлення виразок потрібен час. Операцію провели Цегоєв Ю.Ю, Вацуро М.Ф та Даниленко О.І. У лікарні повідомляють, що такі операції проводяться вже два роки, але з доступу на артеріях ноги. За півроку таких операцій виконано вже близько 30, а от через руку - вперше. Сподіваємося, що тепер наші лікарі вже самі зможуть проводити такі втручання через руку.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ