Підтримати нас

В Херсоні відбувся показ фільму «Літопис «Чорного Тюльпана»

Автор статті
15 вересня 2018 09:00
637
Поширити:

У п’ятницю, 14 вересня, в Херсоні представили документальний фільм «Літопис «Чорного Тюльпана».

Перед показом авторка фільму, журналістка криворізького ТРК «Рудана» Вікторія Сімкіна розповіла про історію стрічки.

Гуманітарна місія «Чорний тюльпан», яку виконують волонтери-пошуковці "Союзу "Народна Пам'ять", розпочала роботу в зоні АТО з вересня 2014 року.

Метою гуманітарної місії є пошук та евакуація тіл українських вояків, які загинули у районі   антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей, у тому числі й на тимчасово непідконтрольній Україні території. Місія подолала більше 100 тис. кілометрів, обстежила понад 110 населених пунктів і локацій. За весь період роботи місія «Чорний тюльпан» знайшла і евакуювала останки 853 загиблих по обидва боки лінії фронту.

До вересня 2016 року пошуковці  співпрацювали з Міноборони, але те не продовжило співпрацю, і волонтери стали покладатися на власні сили. Зараз вони працюють лише на територіях, які підконтрольні Україні, бо на непідконтрольну територію їх не пускають.

Документальні кадри були зафіксовані волонтерами-пошуковцями на лінії розмежування в 2014-2015 роках, запис спогадів відбувся в 2016 році, а монтаж здійснено в 2017-му. Фільм поєднує спогади волонтерів «Чорного тюльпану» та їх відеоматеріали. Кадри в основному зняті на телефон, а спогади пошуковців вже на камеру.

Мінні поля, обстріли, масові захоронення - усе це не раз доводилося долати і бачити волонтерам. «Війна – це завжди смерть» - кажуть герої фільму.

Вікторія зазначила, що фільм створювали в авральному режимі, і до нього не ввійшло дуже багато історій: як вони працювали в Донецькому аеропорту, як допомагали полоненим на тимчасово непідконтрольній території та багато інших.

Вікторія передала в Херсонський музей АТО брошури про роботу "Союзу "Народна Пам'ять" та місію «Чорний тюльпан», а також прапор місії.

Фільм глибоко вразив. Кадри розгромлених населених пунктів, відверті розповіді волонтерів, знівечені тіла людей, хоч вони і замилені, викликають бурю емоцій, які важко стримати.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ