Підтримати нас

В Херсоні говорили про кримчан

Автор статті
23 березня 2019 09:00
791
Поширити:

Виповнилося 5 років з початку окупації  Криму Російською Федерацією. Не дивлячись на намагання України підтримати громадян з тимчасово окупованих територій, є багато проблем, з якими вони стикаються, коли відвідують материкову частину України для отримання будь-яких послуг.

Про це говорили на брифінгу «Крим-Україна. Підтримка громадян», що відбувся 21 березня в Кризовому Медіа-Центрі Херсон.

На брифінгу обговорили декілька головних проблем, серед них:

1. Підтвердження фактів народження та смерті

В Україні відсутня адміністративна процедура підтвердження фактів народження та смерті на території Криму. Хоч і за спрощеною системою, але це робиться через суд.

«До того ж це призводить до значних матеріальних витрат. По-перше, – це дорога, офіційне транспортне пасажирське сполучення з окупованим Кримом відсутнє. Є лише приватні перевезення, які не регулюються. По-друге, на період оформлення документів людині треба десь жити, щось їсти, до того ж, інколи, необхідно їхати на материкову частину України декілька разів» - зазначив координатор Херсонського офісу громадської організації  «КримSOS» Олексій Тільненко.

Координатор Херсонського офісу громадської організації «КримSOS» Олексій Тільненко.

Як рішення, експерти зазначили необхідність створення досконалої адміністративної процедури, яка б спростила оформлення документів.

2. Перетин адміністративної межи

У лютому 2019 року адмінмежу в Херсонській області  між окупованим півостровом та материковою Україною в обох напрямках перетнула майже 121 тисяча осіб та понад 20 тис. транспортних засобів.

Найбільш спірне  питання - обмеження у перевезенні особистих речей громадян. Тож кримчани, які хочуть переїхати жити на материкову частину України, мають залишати свої речі на окупованій території. Для вирішення цієї проблеми необхідно оновити нормативні акти, які регулюють це питання.

Також контрольні пункти в’їзду - виїзду на межі з Кримом досі не мають гідних санітарно-гігієнічних умов, медичних пунктів, налагодженої інфраструктури.

3. Отримання адміністративних послуг кримчанами на материковій частині України

Будь яке отримання документів супроводжується труднощами. Особливо при оформленні паспорта громадянами, які вперше отримують документ.

До того ж кримчани не можуть зареєструватися в електронній черзі, бо для цього необхідно використовувати український мобільний номер. Але нещодавно Державна міграційна служба повідомила про запуск нової електронної послуги – чат-ботів для месенджерів, що значно полегшить процедуру отримання паспорта для жителів Криму.

«Наш офіс перш за все піклується про права людини. Я з Криму, і більшість процедур проходив сам. Коли відчуваєш це на собі, більше розумієш проблеми, з якими стикаються ці люди» - розповів представник Уповноваженого з дотримання прав жителів Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Ісмаїл Халіков.

Представник Уповноваженого з дотримання прав жителів Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Ісмаїл Халіков.

4. Виборчі права

Деякі кримчани не зможуть реалізувати свої виборчі права, бо для цього необхідно змінити місце голосування. Процедура начебто проста. Але і тут є проблеми.

Заключною частиною брифінгу стала проблема банківських послуг та підприємницька діяльність, що оподатковується як іноземний дохід. Наприклад, при продажі рухомого майна - автомобіля, який зареєстрований в Криму, особа має сплатити 18% податків, коли інші громадяни сплачують лише 5%.

Як прокоментував цей момент адвокат кримської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини в Херсоні Віктор Вуйка, єдине вирішення цієї проблеми –  зміни у законодавстві України.

На фото в центрі адвокат кримської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини в Херсоні Віктор Вуйка.

Експерти зазначили, що це далеко не вичерпний перелік проблем, і треба зробити багато змін в законодавстві України для комфортного життя громадян, які мешкають на тимчасово окупованих територіях.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ