Підтримати нас

В Італії знайдено ікло останнього неандертальця

Автор статті
27 вересня 2020 10:00
914
Поширити:

В Італії археологи знайшли молочний зуб, який належав одному з останніх неандертальців, які мешкали в цій місцевості десятки тисяч років тому. 

Молочний зуб виявили в околицях містечка Ріпарія-дель-Бройон  регіону Венето.

Як повідомляють вчені, це маленьке ікло, воно належало дитині від 11 до 12 років, вона жила в цьому районі близько 48 тисяч років тому. Це найближча за часом знахідка неандертальців в Північній Італії, підкреслили дослідники.

“Ця робота - на стику між різними дисциплінами і спеціалізаціями. Доісторична польова археологія з високою роздільною здатністю дозволила нам знайти зуб, потім ми застосували віртуальні підходи до аналізу його форми, генома і його радіометричного профілю. Після цього  ми змогли ідентифікувати цей зуб як той, що належить дитині. Це був один з останніх неандертальців в Італії”, — говорить Маттео Романдіні, провідний автор дослідження і дослідник з Болонського університету.

Генетичний аналіз показує: власник зуба, знайденого в Венето, був родичем неандертальців, які жили в Бельгії. Знахідка робить цю ділянку в Венето ключовим місцем для розуміння поступового зникнення неандертальців у Європі.

Результати розкопок у Ріпарія дель Бройон усе ще аналізують. Однак попередні результати показують, що це місце використовувалося протягом тривалого періоду часу, оскільки є ознаки полювання й оброблення великих жертв.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ