Підтримати нас

В Азовсьому морі науковцями проведено облікову зйомку риби

Автор статті
17 листопада 2019 15:00
712
Поширити:

Інститутом рибного господарства та екології моря (ІРЕМ) виконано облікову зйомку риб в Азовському морі.

Про це повідомили у Державному агентстві рибного господарства України.

Робота науковців проведена із залученням ПТР «Віталій» та ПТР «Барс». Наукові спостереження і дослідження на борту зазначених суден здійснювали фахівці ІРЕМ Володимир Михайличенко, В’ячеслав Хабаров, Ксенія Жирякова та Руслан Кириченко.

Як і в попередні роки, найбільш чисельними в дослідних уловах залишаються хамса та тюлька. Ці водні біоресурси розповсюджені майже по всій акваторії моря. Досить масово також зустрічалися бички (головним чином, бичок-кругляк молодших вікових груп). Вони присутні в тралових уловах переважно у прибережній зоні.

На відміну від попередніх років і незважаючи на високу температуру води, в тралових уловах з’явилися піленгас та калкан. Майже по всій акваторії моря, але в незначних обсягах, зустрічається оселедець. На півдні моря в уловах зафіксовано в досить значній кількості такі типово чорноморські види, як ставрида та барабуля. Досить часто, але переважно поодинокими екземплярами зустрічалися особини російського осетра та севрюги.

«Незважаючи на збереження різноманіття іхтіофауни Азовського моря, результати облікових робіт ІРЕМ в останні роки демонструють негативну динаміку присутності у дослідних уловах азовської хамси та бичків. Отримані дані вимагають застережливого підходу щодо подальшого використання цих видів. Таким самим має лишатися й підхід для використання піленгасу та азовського калкану, які наразі демонструють відновлення свого запасу в Азовському морі. Щодо цих видів також необхідно дотримуватися посилених охоронних заходів», – зазначив інженер-іхтіолог сектору прогнозів біоресурсів ІРЕМ Володимир Михайличенко.

Довідкова інформація:

Облікова зйомка – найбільш надійний механізм визначення рибних запасів в Азовському морі, що є важливим для розроблення заходів з охорони водних біоресурсів та організації раціонального рибальства. Завдяки тому, що Азовське море невелике за розміром, мілководне, з покатим дном, тут є можливість здійснювати сезонний облік основних промислових видів риб на всій акваторії, як у відкритій частині, так і в прибережній.

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ