Підтримати нас

Успішній жінці» - 18 років!

Автор статті
02 листопада 2018 14:00
754
Поширити:

Відома громадська організація Херсонський обласний центр «Успішна жінка» «стала повнолітньою» - 1 листопада їй виповнилося 18 років.

Членкині організації та її клієнтки відсвяткували день народження відкриттям виставки своїх творчих робіт у холі Херсонського обласного онкодиспансеру.

Як розповіла голова ХОЦ «Успішна жінка» Олена Микитась,  організація вже давно почала співпрацювати з онкодиспансером, із 2004 року. Тоді, будучи партнером проекту Українського жіночого фонду, подарували лікарні томограф. А після цього проводили дуже багато спільних заходів, навіть навчали персонал медіаграмотності. Якось, коли онкодиспансер переїхав у нову будівлю (раніше розташовувався в центрі міста, на вул. Бєлінського), головна лікарка диспансеру Ірина Сокур у розмові з Оленою поділилася, що нові приміщення - похмурі, хотілося би їх чимось «розвеселити». Щоб пацієнтам легше було пережити перший стрес від діагнозу та лікуватися. Тоді й виникла ідея про те, що можна цікаві картини на стінах повісити, виставки робити. А через деякий час Ірина Сокур телефонує Олені та каже: «Все, ми вирішили, відкриваємо у себе виставкову залу!»

Тож, коли вирішували, як святкувати день народження організації, були різні пропозиції, у тому числі - посидіти десь разом у кафе. Але Олена Микитась була категоричною: «Ми не та організація, щоб десь сидіти їсти, треба зробити щось публічно, у соціумі, привернути до  чогось важливого увагу». І запропонувала провести в лікарні виставку робіт колежанок та клієнток. Задум був таким - передати людям через свої роботи три дуже важливі тези:

Ніколи нічого не пізно починати.

Коли важко - малюй, співай, танцюй.

Можна займатися різними професійними речами і встигати творити.

- Дівчата спочатку зніяковіли, відмовлялися, казали що вони ж не професіоналки, аматорки, - розвідає пані Олена. - А я у кожної з них у гостях буваю, бачила ту красу, що висить у них дома на стінах і ніяк «не працює», бо мало хто ще це бачить. Тож кажу: «Вам що, треба знову тренінг організувати з підвищення самооцінки?!»...

Так і зібрали й живопис, і вишивки, розпис по склу, твори декоративно-ужиткового мистецтва.

Найбільше  на виставці картин засновниці організації - Любові Окатової. Причому їй довелося їздити по знайомих та друзях, щоб тимчасово забрати ці картини - адже всі свої роботи вона одразу ж дарує. Відкриваючи виставку, Любов Окатова зізналася, що дуже хвилюється, бо вперше взяла пензлі в руки лише в п'ятдесят років, а навчалася за ютубом. Після того, як урочиста частина заходу закінчилася, до неї підійшла одна з пацієнток:

- Ви чесно-чесно почали картини писати лише в 50 років? Самі навчалися і таку красу створили?! А можна мені тоді до вас доторкнуся?...

Крім того, є дві роботи сімдесятидев’ятирічної Тетяни Колпакової – на неї чекає складна операція на очах, проте вона мріє ще  й маки вишити.

  Олена умовила виставити свої роботи й Ірину Оніщенко. Та довго відмовлялася, тому що не вважає їх «авторськими», адже вишиває по готових схемах.

- А я їй: а те, що ти картину «Багряні вітрила» дев'ять місяців вишивала, це що, нічого не значить ?! - згадує Олена Микитась.

Також виставлені роботи Світлани Бутько, Ірини Єсакової, Ганни Дорошкіної, Наталі Волошиної.

Виставка працюватиме з 1 по 22 листопада.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ