Підтримати нас

Успішні практики безпеки від Гуменецької громади

Автор статті
17 липня 2020 13:30
889
Поширити:

Гуменчани запобігли масштабній пожежі та навіть затримали паліїв до приїзду правоохоронців. Як створити безпечне середовище у власній громаді, читайте у матеріалі.

У поліцейській станції Гуменецької громади Хмельницько області працює троє поліцейських офіцерів громади: Віталій Мельничук, Володимир Жибак та єдина в області жінка, що працює на поліцейській станції в області – Оксана Козловська. Станція обслуговує 21 населений пункт (14,5 тис. мешканців).

Вікторія Ільчишена дізнавалася про те, як співпрацюють з населенням поліцейські офіцери громади.

“У вересні 2019 року стартував проект “Поліцейський офіцер громади” у Хмельницькій області, а з березня 2020 року ми приступили до своїх обов’язків, пройшли конкурсний відбір (до речі, у нас був найбільший конкурс: 4 чоловіка на 1 місце), навчання. Після укладення Меморандуму між Гуменецькою ОТГ та Національною поліцією України сільською радою виділено та обладнано приміщення поліцейської станції, проведено ремонт, забезпечено оргтенікою та меблями, проведено благоустрій території. Маємо в користуванні автомобіль «Renault Duster». Наше приміщення складається з 2 робочих кабінетів, кімнати відпочинку, побутової кімнати та кімнати для роботи з дітьми. До проходження конкурсу я працював дільничним інспектором поліції. Почувши про те, що оголошений конкурс на посаду офіцера поліції громади, одразу прийняв рішення взяти в ньому участь, оскільки бачу перспективу розвитку служби офіцерів громад. Тільки в тісному контакті з громадою можна оперативніше реагувати на ті проблеми, які виникають. Основна моя мотивація в роботі - бути корисним людям”, - розповів поліцейський офіцер Гуменецької громади Віталій Мельничук.

Поліцейські говорять, що самі ж мешканці повідомляють їм про виклики і загрози в їх громаді та навели приклади, коли допомога мешканців дає позитивні результати. Ось кілька життєвих ситуацій.

В ОТГ мешкає більше 20-ти пенсіонерів МВС, які суттєво допомагають поліцейським у роботі: часто є понятими при проведенні слідчих дій, повідомляють про зловживання алкоголем, про кривдників, які вчиняють насильство в сім’ї, допомагають виявляти різні правопорушення.

Нещодавно в одному з сіл ОТГ виявили труп жінки, яка пропала безвісти у 2019 році. Необхідно було транспортувати тіло на проведення судово-медичної експертизи. Місцевий мешканець допоміг транспортувати тіло своїм автомобілем до моргу.

Наприкінці березня місцеві мешканці виявили підпал трави. Доки чекали пожежників, не гаяли часу, а спільно з сусідами гасили пожежу. Носили воду відрами, щоб запобігти поширенню вогню і масштабній пожежі. Місцеві побачили, хто підпалив траву та затримали його до прибуття поліцейських офіцерів громади і передали правоохоронцям. Нагадаємо: це право кожної людини - самостійно припинити злочин. У кримінальному процесі воно має назву «законне затримання».

Завідувачка клубом повідомила офіцерів громади, що в одному із сіл блукає бабуся без верхнього одягу. Поліцейські з'ясували місце проживання бабусі та доставили її додому.

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ