Підтримати нас

Унікальне явище: у кінці грудня Юпітер і Сатурн «зіллються» вперше з XIII століття

Vgoru
Автор статті
10 грудня 2020 06:28
1,228
Поширити:

Дві найбільші планети в нашій сонячній системі стануть ближчими один до одного, ніж вони були з часів Середньовіччя. І це станеться якраз до Різдва, повідомляє СNN.

У ніч на 21 грудня, в день зимового сонцестояння, Юпітер і Сатурн опиняться настільки поряд розташованими на небі, що  виглядатимуть як подвійна планета.  Таке явище називається «злиттям».

«Зближення між цими двома планетами доволі рідкісні, вони відбуваються приблизно раз в 20 років, але саме це з'єднання  виняткове  через те, наскільки близько планети будуть розташовуватися одна до одної», - сказав астроном Університету Райса і професор фізики і астрономії Патрік Хартіган  .

З літа Юпітер і Сатурн зближуються, але з 16 по 25 грудня вони стануть ще ближчими.  Явище можна буде спостерігати в західній частині неба протягом приблизно години після заходу сонця щовечора в цей період.  Краща перспектива буде у тих, хто перебуває поруч з екватором.  Планети будуть досить яскравими, щоб їх можна було побачити в сутінках.

За даними НАСА, хоча Юпітер і Сатурн можуть здаватися близькими, вони все ж розташовані на відстані сотень мільйонів миль один від одного.

Востаннє планети так зблизилися 4 березня 1226 року.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ