Підтримати нас

Унікальна ікона луганського художника подорожує Україною

Автор статті
30 вересня 2020 07:00
952
Поширити:

Два дні поспіль херсонці та гості міста могли відвідати незвичайну виставку під назвою “Капсули”. Перед входом до артпростору на Старообрядницькій, 23, де проходив захід, вишикувались у ряд 9 постаментів, на яких стояли зруби дерев. Але головним експонатом була ікона “Оранта”, різьблена з дерева.

Автор ікони, митець В’ячеслав Козак, проживає на непідконтрольній Україні території — у Луганську.

З початком війни художник вирішив створити, як він сам називає, “домашній іконостас” зі святих-цілителів. Створення ікон для автора - це своєрідний акт сили, у такий спосіб він демонструє несприйняття окупації Донбасу і хоче нагадати людям про християнські цінності. Олена Афанасьєва - кураторка виставки - розповідає про ідею і зміст експозиції та символіку назви “Капсули”:

— Експонат усього один, тому що на території України є лише одна його ікона. Усі інші ікони “домашнього іконостаса” В’ячеслава Козака залишилися з ним у Луганську. Він не хоче показувати там своє мистецтво, тому й виставок його чудових робіт у ЛНР немає. Так народилася назва “Капсули”, тому що сам В'ячеслав зараз живе, ніби у капсулі. Оці зруби дерев це також своєрідні капсули, де кора - це оболонка, а деревина - це матеріал, з якого можна зробити що завгодно. Хтось створить, наприклад Буратіно, а хтось — ікону. Хоча більшість ікон він почав майструвати після початку війни, “Оранту” він зробив у 2012. Тобто це перша його робота на релігійну тематику, — пояснює кураторка.

 “Оранта” — це перша ікона Вячеслава Козака.

На відкриття завітали друзі В’ячеслава, які раніше проживали в Луганську, і виїхали звідти після окупації.

Подруга художника Наталя розповіла, що художник живе в “хрущовці”, з якої більш ніж половина мешканців уже виїхали. Через стан здоров’я митець поки що не може переїхати до України. Наталя додає:

— Ми друзі з В’ячеславом з 1993 року. Іконами він не відразу почав займатися, спочатку  робив інтер’єрні панно, знімаючи копії з оригінального оздоблення, яке прикрашало галеру Людовіка ІV. Він отримав на це офіційний дозвіл під час стажування в Парижі, у Морському музеї Франції. У французькому оздобленні він виявив низку українських мотивів! Побачив там українські рослинні орнаменти — калину, мальви та візерунки на одязі людей, які були зображені на тій галері, — пригадує жінка.

Для виготовлення ікон В’ячеслав Козак використовує виключно ті дерева, які ростуть у наших широтах — грушу, абрикос та волоський горіх. 

Виставка в Херсоні тривала 2 дні. Якщо спочатку інсталяція зі зрубами дерев стояла на вулиці, ніби запрошуючи перехожих увійти до артпростору, то на другий день “пеньки” перенесли в приміщення, і відвідувачі ходили поміж ними, як між деревами.

Чому ж тільки одна ікона? Фасилітатор проєкту “Діалоги”, у рамках якого відбувається виставка, Ірина Ейгельсон пояснює, що дуже важко і небезпечно перевозити роботи Козака через КПВВ.

 “Це ризик втратити ікони й не хочеться наражати на небезпеку В’ячеслава”, — пояснює пані Ірина.

У такому вигляді (ікона, інсталяція та величезний банер зі світлинами 9 інших ікон майстра) виставка “Капсули” подорожує Україною. До нас вона приїхала з Сєвєродонецька, до цього вже була в Івано-Франківську, Одесі та Дніпрі. Після Херсона “Капсули” поїдуть до Києва, і це вже буде фінальна виставка.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ