Підтримати нас

Улюбленець Гданська. Усі подробиці смертельного замаху на мера міста

Автор статті
14 січня 2019 17:24
798
Поширити:

У польському Гданську 14 січня від важких ножових поранень помер 53-річний мер міста Павел Адамович, який керував ним два десятка років. Він не пережив замах, скоєний напередодні ввечері під час благодійного концерту в центрі Гданська.

НВ розповідає про подробиці безпрецедентної для Польщі трагедії, яку в уряді країни назвали "актом неймовірного варварства". 

Що сталося

Увечері 13 січня мешканці Гданська зібралися на великий концерт під відкритим небом. Його організувала польська благодійна організація Великий оркестр Різдвяної допомоги - щороку вона проводить подібні концерти по всій країні для збору коштів на медичне обладнання для польських лікарень.

Однак цього разу акція милосердя завершилася трагедією. У момент, коли глядачі та ведучі заходу всі разом відраховували секунди до старту збору грошей, на сцену прорвався чоловік та завдав кілька ударів ножем меру Гданська Павлу Адамовичу.

Злочинець зумів вигукнути в мікрофон зі сцени, що діяв з помсти до мера та  його партії Громадянська платформа.

"Я сидів у в'язниці, хоча був невинний. Громадянська платформа катувала мене. Ось чому Адамович помер", - наводить польське видання Gazeta Wyborcza слова нападника.

Нападника затримали, а політика негайно госпіталізували з важкими пораненнями. Медики, які оперували Адамовича більше п'яти годин, відразу назвали його стан вкрай важким: він утратив багато крові, а удари ножем зачепили серце, діафрагму та черевну порожнину. В ході операції лікарі використали 41 одиницю донорської крові.

"Все вирішиться в найближчі години", - заявив після операції головний лікар університетської клініки Гданська, куди доправили мера.

На жаль, лікарі виявилися безсилі: близько 15:45 14 січня за Києвом світові інформаційні стрічки облетіла новина про смерть Адамовича. "Ми не змогли перемогти", - сказав журналістам міністр охорони здоров'я Польщі Лукаш Шумовський.

Що відомо про нападника

У ЗМІ злочинець, який атакував мера Гданська, фігурує як 27-річний Стефан В.

За даними польської преси та Радіо Свобода, раніше він дійсно був засуджений за збройні напади на банки та мав проблеми із психікою.

Злочинець є жителем Гданська, він вийшов на свободу із в'язниці в грудні 2018 року, уточнює The Guradian.

На відеозаписах, знятих відвідувачами концерту, видно, як після атаки нападник ще кілька десятків секунд безперешкодно ходить по сцені, переможно піднявши руки.

Потім його затримали співробітники охоронної компанії, які опікувалися безпекою концерту.

Ким був Павел Адамович

53-річний Павел Адамович був незмінним мером рідного для нього Гданська останні 20 років - з 1998-го.

Майбутній політик здобув юридичну освіту в Гданськом університеті і ще в ті роки став помітним учасником студентського руху. Він був одним з організаторів масштабного загальнонаціонального страйку в Польщі 1988 року та став головою страйкового комітету в Гданську.

Адамович був активним захисником мігрантів, біженців та представників ЛГБТ-спільноти

З 1990 по 1993 роки обіймав посаду проректора Гданського університету. Паралельно в 1990 Адамович був обраний членом міської ради, де працював до 1998 року, коли став міським головою Гданська.

10 листопада 2002 його переобрали на цю посаду приза широкої громадської підтримки - Адамович отримав 72% голосів.

Адамович представляв партію Громадянська платформа - польську ліберально-консервативну політичну силу, засновану в 2001 році в тому числі Дональдом Туском (нині займає пост голови Європейської ради, раніше був прем'єром Польщі).

Папа Іоанн Павло II нагородив мера Гданська хрестом За заслуги перед церквою і папою, а президент Польщі Олександр Кваснєвський - Хрестом Заслуги.

Крім того, в 2014 році Адамович став володарем Хреста свободи і солідарності, яким був відзначений його внесок в демократичну опозицію в Польщі в період комуністичної влади.

Адамович був активним захисником мігрантів, біженців та представників ЛГБТ-спільноти, за що вважався ненависною фігурою в ультраправих колах, пише The Guardian. Зокрема, в 2018 році під персональним патронатом мера пройшов 4-й Гданський гей-парад, у якому Адамович особисто брав участь.

Він був одружений: на момент нападу його дружина перебувала у Великій Британії, за нею терміново надіслали літак з Польщі.

Реакція в Польщі

Атака на мера Гданська шокувала польське суспільство. У перші години після нападу, як тільки стало відомо про велику крововтрату та критичний стан політика, мешканці Гданська стали масово здавати кров для мера.

Міністр внутрішніх справ Польщі Йоахім Брудзинський назвав замах "актом нез'ясовного варварства".

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецкій також засудив напад та взяв його розслідування під особистий контроль.

"Напад на життя і здоров'я Павла Адамовича вартий найбільшого засудження", - написав він у Twitter ще до того, як стало відомо про смерть політика.

Свої співчуття у зв'язку із загибеллю політика висловив і голова МЗС України Павло Клімкін.

"Польському суспільству ще доведеться переварити цю трагедію", - написав він.

На тлі замаху на Адамовича польські правоохоронці затримали чоловіка, який погрожував в соцмережах мерам Познані та Вроцлава. Про це повідомив представник познанської поліції Анджей Боровяк.

За словами Боровяка, затриманому, який є 41-річним місцевим жителем, інкримінують "розпалювання ненависті".

На вечір понеділка, 14 січня, у Гданську та інших містах Польщі заплановані "мовчазні" акції протесту та скорботи у зв'язку із замахом на Адамовича.

"Багато хто в Польщі звинувачує в цій атаці загальне зростання соціальної напруженості та домінування ненависницьких висловлювань у суспільному дискурсі", - зазначає The Guradian, маючи на увазі настрої, що провокуються правою владою Польщі - домінуючою в країні партією Право і справедливість.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ