Підтримати нас

Укрзалізниця системно закуповує російські свердла та різці за завищеними цінами

Автор статті
21 вересня 2019 05:09
777
Поширити:

Робить це державне підприємство через вінницьких посередників.

ТОВ «ВПТ-Україна», засноване в одному з офісів Вінниці в 2016 році несподівано стає одним з улюблених постачальників Міністерства оборони і Укрзалізниці. При чому для військових потреб компанія найчастіше постачає аеродромні плити, а от для залізниці токарне обладнання і вимірювальні прилади. Про це пише сайт "Zалізниця без корупції".

Для обох замовників компанія продає товари ледь не за найвищими цінами. Але замовник завжди знаходить помилки в пропозиціях конкурентів.

Тек в тендері на постачання аеродромних плит для військової частини А0215 замовник відхилив пропозиції, які були дешевші на 1,6 млн. грн. або 30% очікуваної вартості.

Ось уже тендер Укрзалізниці на постачання свердл і тут знову працює той же механізм – дискваліфіковано 4 пропозиції, які були дешевшими на 30%.

При цьому у вказаному тендері компанія з Вінниці пропонує продукцію, виробництва ООО «НПО «Промин» (м. Челябінськ, РФ).

В іншій закупівлі на постачання твердосплавних пластин для токарних верстатів ТОВ «ВПТ-Україна» вже перемагає з продукцією ТОВ «ВИРИАЛ» (С-Петербург, РФ). Єдиним конкурентом по тендеру було ЧП «Оптима-Сервіс», яке надало аналогічний пакет документів, про представництво ТОВ «ВИРИАЛ» в тендерах Укрзалізниці.

Ціна однієї твердосплавної пластини типу RPUX 3010 за результатами тендеру склала 458,4 грн. без ПДВ. При цьому на ринку ці ж пластини коштують менше 220 грн. Пластини LNUX 301940 CD K13A обійдуться УЗ по ціні 926,10 грн. Хоча на ринку їх можна придбати вроздріб по 660 грн.

Таким чином, можлива переплата Укрзалізниці за російські товари від ТОВ «ВПТ-Україна» може сягати 30-50% вартості постачання. При цьому постачальник майже завжди пропонує товари з Росії.

«ВПТ-Україна» зареєстроване як суб’єкт малого підприємництва в м. Вінниця, вул. Київська, 16, в офісі №516.

Фірма належить родині Демешко. Першозасновником «ВПТ-Україна» було російське ЗАТ «ВПТ-НН», що пояснює близкість до виробників з РФ.

Торік «Наші гроші» повідомляли, що Укрзалізниця відмовляється від переходу на шаблони українського виробництва, зокрема на користь ТОВ «ВПТ-Україна». 

Згідно матеріалів кримінального провадження Укрзалізниця неправомірно формувала дискримінаційні вимоги в тендерній документації, зокрема на користь ТОВ “ВПТ-“Україна”. До того ж слідчі не знайшли підтвердження закупівлі посередником обладнання, яке нібито поставлялося на залізницю. Тож існують підозри, що принаймні частина цих контрактів була фіктивною.

Згідно останньої ухвали суду за даним провадженням від 23 серпня 2019 року слідчим надано доступ до рахунків та документів ТОВ “ВПТ-Україна”.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ